2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Ședința Observatorului respectării drepturilor de proprietate intelectuală

17.02.2015

Astazi, 17 februarie 2015, la AGEPI a avut loc o sedinta de lucru a Observatorului respectarii drepturilor de proprietate intelectuala la care au fost invitati Reprezentantii Ambasadei Suediei la Chisinau, in persoana doamnei Ambasadoare Ingrid Tersman si sefului adjunct al Misiunii suedeze la Chisinau, doamna Paola Albornoz.

Masa rotunda a fost organizata in contextul necesitatii prevenirii si combaterii pirateriei ca fenomen social de amploare in Republica Moldova, in special, localizarea serverelor celui mai mare site suedez de indexare a fisierelor torrent Pirate Bay pe teritoriul Moldovei.

In deschidere, Directorul general AGEPI, dna Lilia Bolocan a salutat prezenta invitatilor si a mentionat importanta respectarii dreptului de proprietate intelectuala in mediul on-line.

In continuare sedintei, domnul Ion Tiganas, vice-directorul AGEPI si Presedintele Observatorului respectarii DPI a facut o analiza a legislatiei nationale cu privire la respectarea drepturilor de autor in mediul on-line, de asemenea, a prezentat problemele cu care se confrunta si rezultatele obtinute de Republica Moldova in acest domeniu (Torrent.eu/ torrents.md/ pirate bay).

In acelasi context, reprezentantul Procuraturii generale a adus la cunostinta citeva date despre fenomenul pirateriei in Moldova, care sunt problemele ce apar in procesul de combatere a pirateriei la institutia pe care o reprezinta, dar si care sunt rezultatele cooperarii cu institutiile nationale si cele internationale din domeniul dat.

Excelenta sa, doamna Ambasadoare a Suediei la Chisinau precum si seful adjunct al Misiunii suedeze la Chisinau au adus in discutie strategia nationala suedeza de combatere a crimelor cibernetice, mentionind ca in Suedia exista o conlucrare strinsa dintre Ministerul Apararii, Ministerul Justitiei si cel al Afacerilor externe, organul executiv totusi, fiind Agentia pentru Situatii Exceptionale care are un departament responsabil de protectia mediului on-line.

In continuarea sedintei, s-a propus stabilirea unor legaturi/puncte de contact intre organele specializate in acest domeniu din Moldova si Suedia, in vederea depistarii si solutionarii problemelor in timp real. Doamna Ambasadoare Tesman si-a anuntat disponibilitatea de a conlucra cu Institutiile din Suedia si de a duce tratative in vederea stabilirii posibilitatii de acordare a asistentei tehnice, informationale si de expertiza din partea Suediei pentru RepublicaMoldova.