Republica Moldova a primit undă verde pentru aderarea la Convenţia Brevetului European (CBE). Acest lucru a devenit posibil după ce astăzi, 13 decembrie 2022, Consiliul de Administrație al Organizației Europene de Brevete (OEB) a luat decizia de a invita Republica Moldova să adere la OEB, organizație europeană regională care acordă brevete europene în numele celor 39 de state membre ale organizației și gestionează sistemul brevetului unitar al Uniunii Europene.
Decizia Consiliului OEB este una istorică pentru Republica Moldova care va face posibilă aderarea Moldovei la spațiul european de brevete într-un viitor previzibil. Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) a făcut tot posibilul pentru a contribui la această realizare semnificativă pentru țara noastră. Astfel, după retragerea calității de membru al Organizației Eurasiatice de Brevete în 2012, toate eforturile au fost concentrate pe alinierea legislației și procedurilor naționale la standardele și practicile europene.
Cooperarea dintre Republica Moldova și OEB are o istorie de peste 25 de ani. În anul 2011, Moldova a informat pentru prima dată organizația europeană despre dorința sa de a intra într-un acord de colaborare cu OEB. Au urmat ani de negocieri și ajustări legislative și administrative, iar în 2013 Guvernul Republicii Moldova a încheiat cu OEB, Acordul privind validarea brevetelor europene, intrat în vigoare din 01.11.2015, prin implementarea căruia a recunoscut efectele brevetului european pe teritoriul său, fiind puse bazele viitoarei aderări la CBE.
În anul 2019, având în vedere că aderarea la OEB este condiționată de obținerea unei invitații din partea Consiliului de Administrație al organizației, Republica Moldova a transmis către acesta o scrisoare de intenție privind interesul Republicii Moldova de a deveni stat membru al OEB și respectiv solicitarea de a examina lansarea invitației de aderare.
Astfel, începând cu anul 2019, AGEPI și-a intensificat dialogul bilateral cu oficiile de proprietate intelectuală din statele membre ale OEB pentru promovarea sistemului de brevete al Republicii Moldova și obținerea suportului din partea acestora pentru aderarea la OEB, suport materializat prin decizia adoptată astăzi de către reprezentanții statelor membre ale organizației.
Prezent online la ședința Consiliului de Administrație al OEB, Directorul general al AGEPI, Eugeniu Rusu, a subliniat următoarele: „Permiteți-mi, în numele Republicii Moldova, dar și în numele Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, să vă exprim sincera mulțumire și apreciere pentru decizia luată ca răspuns la solicitarea țării noastre de a adera la Convenția Brevetului European. Suntem recunoscători Consiliului de Administrație al OEB pentru încrederea acordată Moldovei. Aș dori să vă asigur că AGEPI va face tot ce îi stă în putință pentru a justifica încrederea acordată ca un partener viabil, capabil să-și îndeplinească angajamentele de membru al OEB și să respecte principiile și prevederile Convenției Brevetului European. Pentru Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova, această decizie este deosebit de esențială. Este o realizare remarcabilă. În spatele acestei decizii se regăsesc eforturile meritate ale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui deziderat. În același timp, suntem conștienți că acesta este un început nou și provocator pe calea noastră europeană. Obținerea statutului de membru al OEB nu doar va integra Republica Moldova în spațiul european al brevetelor, ci cu siguranță va încuraja activitatea de cercetare și inovare în Republica Moldova, contribuind la transferul de tehnologii și la crearea unui climat investițional favorabil. Sunt profund convins că fără inovare nu există creștere economică durabilă, iar inovația nu ar putea exista fără o protecție eficientă a proprietății intelectuale.”
În finalul discursului, Directorul general AGEPI a ținut să reitereze membrilor Consiliului de Administrație recunoștința pentru asistența și sprijinul valoros acordate de statele membre ale OEB pe parcursul timpului și și-a exprimat convingerea că, în aceste vremuri grele pentru Republica Moldova, decizia de astăzi a Consiliului va aduce țara noastră mai aproape de familia Uniunii Europene.
Menționăm că CBE reprezintă un instrument juridic regional de protecţie a invenţiilor în Europa, care a intrat în vigoare iniţial în anul 1977, pentru şapte state contractante (Belgia, Elveţia, Franţa, Germania, Luxemburg, Marea Britanie şi Olanda) și a pus bazele creării Organizaţiei Europene de Brevete (OEB).
În prezent, OEB numără 39 de state membre, inclusiv 27 de state membre ale UE şi 10 state non-membre, cum ar fi Elveţia, Norvegia, Marea Britanie, Turcia etc. Ultimul stat care a aderat la Convenția Brevetului European este Republica Muntenegru care este stat membru al OEB începând cu 1 octombrie 2022.
De subliniat că aderarea la OEB este una din precondițiile aderării la Uniunea Europeană și va asigura integrarea deplină a Republicii Moldova în spațiul brevetului european.