Sesiunea Comitetului Interguvernamental OMPI pentru proprietate intelectuala, resurse genetice, cunostinte traditionale si folclor

07/17/2009

Sesiunea din 3 iulie 2009 a Comitetului Interguvernamental OMPI pentru proprietate intelectuala, resurse genetice, cunostinte traditionale si folclor (CI) s-a axat pe problema reinnoirii mandatului CI pentru bienala 2010-2011. Grupul tarilor africane a propus ca viitoarele sedinte ale CI sa cuprinda tratative pe baza textelor concrete si sa se incheie cu adoptarea unuia sau mai multor instrumente internationale juridice obligatorii care sa asigure protectia acestor mult disputate obiecte de proprietate intelectuala. Pe parcursul indelungatelor dezbateri referitoare la aceasta propunere, precum si la cele inaintate de Uniunea Europeana, Australia, Mexic etc., diferitele pozitii vizavi de problemele-cheie au devenit mai clare.

Rezumand dezbaterile la finele reuniunii, presedintele Comitetului Interguvernamental, Excelenta Sa, Ambasadorul Rigoberto Gauto Vielman, a remarcat ca Adunarea Generala OMPI va examina chestiunea viitorului mandat al Comitetului Interguvernamental la sesiunea din septembrie 2009.

Activitatea Comitetului Interguvernamental OMPI pentru proprietate intelectuala, resurse genetice, cunostinte traditionale si folclor care a inceput oficial in anul 2000 ca urmare a deciziei statelor membre ale OMPI de instituire a Comitetului, se distinge prin contributia si rolul preponderent al comunitatilor autohtone si locale la examinarea problemelor ce tin de crearea unui sistem eficient de protectie a acestor obiecte importante pentru comunitatile autohtone de pe tot globul detinatoare de resurse genetice, cunostinte traditionale si folclor, care adeseori sunt utilizate in detrimentul bastinasilor. La sesiunea curenta pe langa CI au fost acreditate paisprezece ONG-uri noi.

Detalii: http://www.wipo.int/pressroom/en/articles/2009/article_0019.html