Sesiunea Comitetului Permanent OMPI pentru dreptul de autor si drepturile conexe

06/25/2007

In perioada 18–22 iunie curent, la Geneva, Elvetia, s-a desfasurat cea de-a doua sesiune speciala a Comitetului Permanent OMPI pentru Dreptul de Autor si Drepturile Conexe (SCCRR).

In cadrul sesiunii au fost abordate probleme actuale din domeniul dreptului de autor, discutate evolutiile si perspectivele de dezvoltare ale sistemului international de protectie a proprietatii intelectuale. Lucrarile sesiunii au fost axate in special pe definitivarea proiectului Tratatului privind Dreptul Organizatiilor de Radiodifuziune. Lucrarile sesiunii speciale a Comitetului Permanent OMPI pentru Dreptul de Autor si Drepturile Conexe vor fi urmate de Adunarea preliminara vizand Conferinta Diplomatica convocata pentru semnarea noului Tratat OMPI.

Mentionam ca prima sesiune a Comitetului respectiv s-a desfasurat la inceputul lunii ianuarie curent, in cadrul acesteia elaborandu-se un Acord final privind drepturile organizatiilor de difuziune si de transmisiune prin cablu.

Republica Moldova a fost reprezentata la aceasta sesiune de catre Dorian Chirosca, Directorul general al Agentiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuala. In timpul vizitei sale la Geneva dl Dorian Chirosca a avut intrevederi cu Directorul general al Organizatiei Mondiale pentru Proprietatea Intelectuala (OMPI) dl Kamil Idris, si cu Vicedirectorul general pentru Cooperare Tehnica al OMPI dl Narendra Sabharwal. La intrevederi a participat si dl Victor Moraru, insarcinat cu afaceri ad interim al Moldovei pe linga Oficiul ONU din Geneva.

In cadrul intrevederilor oficiale au fost discutate stadiul si perspectivele de cooperare dintre Republica Moldova si OMPI. Cu acest prilej, a fost mentionat interesul ambelor parti de a dezvolta in continuare conlucrarea in domeniul protectiei proprietatii intelectuale, inclusiv prin intermediul semnarii unui Acord de cooperare dintre Republica Moldova si OMPI. De asemenea, au fost explorate posibilitatile acordarii asistentei tehnice Republicii Moldova de catre Organizatia Mondiala pentru Proprietatea Intelectuala pentru dezvoltarea sistemului national de proprietate intelectuala, precum si organizarea la Chisinau a unor seminare specializate in domeniu.

Inaltii functionari ai OMPI s-au aratat dispusi de a onora invitatia lansata oficial de a efectua vizite de lucru in Republica Moldova.

Totodata Directorului general al AGEPI i-au fost inmanate doua certificate prin care s-a confirmat acordarea distinctiilor OMPI, si anume:

  • Trofeul OMPI „Intreprindere inovatoare” - Institutului de Chimie al Academiei de Stiinte a Republicii Moldova, pentru inventiile elaborate in domeniul sintetizarii substantelor biologice active si altor substante, cu proprietati utile pentru diferite domenii ale economiei nationale;
  • Medalia de Aur a OMPI „Inventator remarcabil” - pentru decernare celui mai activ inventator din Republica Moldova, participant la editia a X-a a Expozitiei Internationale Specializate „Infoinvent 2007”, organizate la Chisinau, in perioada 27-30 iunie 2007, de Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala, Academia de Stiinte a Moldovei si Centrul International de Expozitii "Moldexpo".