2024

2023

2022

2021

2020

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

 

Колл-центр:
(+373-22) 400500

Антикоррупционная линия:
(+373-22) 400500

Au fost desemnaţi Laureaţii Concursului National „Cel mai bun elev inovator”, ediţia a VII-a

21.05.2014

Pe 18 mai curent, în incinta Bibliotecii Ştiinţifice Centrale „Andrei Lupan” a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, a avut loc festivitatea de premiere a Laureaţilor Concursului naţional „Cel mai bun elev inovator”, ediţia a VII-a, organizat de către Academia de Ştiinţe a Moldovei, Ministerul Educaţiei, Agenţia pentru Inovare si Transfer Tehnologic a AŞM, Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală şi Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

La eveniment au participat: acad. Gheorghe DUCA, preşedintele AŞM, Roman CHIRCA, director al AITT, dr. Svetlana MUNTEANU, vicedirector general AGEPI, acad. Maria DUCA, rector al Universităţii Academiei de Ştiinţe a Moldovei, reprezentanţii Ministerului Tineretului şi Sportului, Ministerului Educaţiei, Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, precum şi directori ai institutelor şi organizaţiilor din sfera ştiinţei şi inovării.

Festivitatea a fost inaugurată de către Roman Chircă, directorul Agenţiei pentru Inovare şi Transfer Tehnologic, care a menţionat importanţa acestei competiţii ce întruneşte cei mai ingenioşi si mai inventivi elevi din tară. „Suntem foarte bucuroşi de faptul că demararea celei de-a VII-a ediţii a Concursului Naţional „Cel mai bun elev inovator” a avut un aşa ecou în toată republica. Menţionăm, de asemenea, faptul că lucrările au devenit mai interesante, mai ingenioase, mai inovatoare. Sperăm că această tradiţie se va păstra şi pentru ediţiile ulterioare ale concursului”, a specificat directorul AITT.

Participanţii celei de-a VII-a ediţii au fost salutaţi de preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, care a reconfirmat necesitatea şi oportunitatea unor asemenea competiţii intelectuale. „Ţara noastră are nevoie de oameni inovativi, iar inovaţia este o plusvaloare ce contribuie indiscutabil la dezvoltarea economică, industrială, culturală, educaţională şi socială. Prin acest concurs, care este iniţiat de Academia de Ştiinţe a Moldovei, se doreşte de a schimba situaţia în şcoli, de a cultiva la copii şi alte abilităţi. Sunt convins că prin asemenea concursuri va creşte o nouă generaţie, o generaţie de inventatori care va pune umărul la dezvoltarea ţării noastre, pentru că în toată lumea dezvoltarea se bazează pe inovaţii”, a conchis preşedintele AŞM.

În adresarea sa către participanţi, Svetlana Munteanu, vicedirectorul general AGEPI, a menţionat că în societatea modernă  cunoştinţele au devenit o resursă inepuizabilă, care au proprietatea să se multiplice atunci când sunt împărţite, iar inovaţiile, graţie sistemului de proprietate intelectuală, pot fi şi comercializate. „Creaţia intelectuală este o emanare spirituală şi adesea nu atât încurajarea sau stimulentele materiale, cât cele morale sunt mult mai valoroase. Republica Moldova, ca o ţară care aspiră la valorile europene a ajustat legislaţia naţională în domeniul  proprietăţii intelectuale la standardele internaţionale şi cele europene. Astfel, în ţara noastră există toate condiţiile pentru a proteja inovaţiile. AGEPI vă invită să veniţi şi să vă protejaţi creaţiile intelectuale, deoarece doar datorită acestui sistem omenirea a reuşit să facă un progres atât de impresionant”, a specificat vicedirectorul general AGEPI.

Cele 95 de lucrări prezentate de 87 de elevi din 30 de instituţii de învăţământ din toate raioanele republicii au demonstrat ingeniozitatea, creativitatea şi capacităţile inventive ale concurenţilor în cele mai diverse domenii: chimie, fizică, biologie, mecanică, agricultură, energetică, radioelectronică, tehnologii informaţionale, ecologie, etc. Acestea au fost evaluate de către un Juriu competent, din componenta căruia au făcut parte academicieni, inventatori cu renume din republica, inclusiv experţi ai AGEPI.

În urma evaluării, câştigătorii concursului „Cel mai bun elev inovator”, ediţia a VII-a au devenit:

Locul I

  • Ion Butmalai, clasa a IX-a, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, or. Cahul, pentru lucrarea „Atomul de Litiu”, apreciată cu cupă şi premiu bănesc în valoare de 3000 de lei.

Locul II

  • Petru Bodean, Stanislav Bacalim, clasa a XII-a, Liceul Teoretic „B.P.Haşdeu”, or. Drochia, pentru lucrarea „Levitația obiectelor cu ajutorul inelelor turbionare”;
  • Petru Burlacu, Victor Bricicaru, clasa a XII-a, Liceul Academiei de Științe a Moldovei, mun. Chișinău, pentru lucrarea ,,Eco-masa”, apreciată cu cupă şi premiu bănesc în valoare a câte 2000 lei.

Locul III

  • Ilie Tacu, clasa a XII-a, Liceul Teoretic “Olimp”, Mun Chișinău, pentru lucrarea „Система оповещения о землетрясениях”;
  • Ana Valiulin, clasa XI-a, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, or. Ungheni, pentru lucrarea, „Gel antibacterian „Natural Help”;
  • Cătălin Bețivu, clasa a VII-a, Liceul Teoretic „Nicolae Casso”, satul Chișcareni, r-nul Sângerei, pentru lucrarea “Energia vântului – alternative de succes”, apreciată cu cupă şi premiu bănesc în valoare de 1000 lei.

În mod tradiţional, AGEPI a menţionat doua dintre cele mai ingenioase lucrări prezentate la concurs:

Cupa şi premiul AGEPI pentru “Cea mai aplicabilă invenţie” a fost acordat elevilor Anton Oboroc şi Alexandru Vlasenco de la Liceul AŞM, pentru lucrarea: “Tractor model T1”;

Diploma şi premiul AGEPI pentru “Cea mai utilă inovaţie” a fost acordat elevului Ion Botnari de la Liceul Teoretic “Ştefan cel mare şi Sfânt”, s. Taraclia, r-nul Căuşeni, pentru lucrarea “Aparat manual de făcut plasă metalică pentru garduri”.

Totodată, în vederea susţinerii spiritului creativ al tinerilor inventatori, AGEPI a acordat elevilor participanţi la concurs, câte un premiu de încurajare.

De asemenea, în cadrul concursului, premii speciale şi diplome de menţiune pentru creativitate, originalitate, capacitate inovativă au fost acordate de către Ministerul Educaţiei, Ministerul Tineretului şi Sportului, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, institutelor de cercetare din cadrul AŞM etc.

În exclusivitate, participanţii la eveniment au avut parte de o oră distractivă pentru elevi  care au inclus activitățile: “Construim și Asamblăm Roboți inteligenți ”, oferită de Centrului Republican Pentru Copii Și Tineret “ARTICO” , “Show cu experimente  de reacție”, oferită de Institutului de Chimie al AȘM și expoziția de sculpturi din metal uzat “Reutilizarea deșeurilor  din metal - reprezentarea lumii animale prin artă”.