2021

2020

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

 

Колл-центр:
(+373-22) 400500

Антикоррупционная линия:
(+373-22) 400500

Expozitia Internationala Specializata „INFOINVENT-2007”, editia a X-a

19.06.2007

In perioada 27-30 iunie 2007 curent la CIE „MOLDEXPO” se va desfasura cea de-a X-a editie a Expozitiei Internationale Specializate „INFOINVENT”, un adevarat for al inteligentei nationale si expo-targ de inventii, echipamente, tehnologii si materiale noi.

Organizatorii expozitiei sunt Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova (AGEPI), Centrul International de Expozitii „Moldexpo” si Academia de Stiinte a Moldovei.

Ca si in editiile precedente, EIS „INFOINVENT-2007” urmareste doua scopuri principale:
a) promovarea la scara republicana si internationala a rezultatelor tehnico-stiintifice in vederea initierii unor contracte de comercializare a drepturilor asupra obiectelor de proprietate industriala protejate legal, precum si atragerii investitiilor la implementarea obiectelor elaborate;
b) evidentierea celor mai actuale si de perspectiva realizari tehnico-stiintifice pentru economia nationala si stimularea autorilor prin diverse distinctii si premii instituite de organizatorii si co-organizatorii expozitiei.

EIS „INFOINVENT” este, deci, cea mai mare piata din domeniul inventicii din Republica Moldova, un mediul ideal de promovare a inteligentei tehnice autohtone in competitia nationala si internationala, locul cel mai sigur de a gasi un partener de afaceri pentru aplicarea industriala a solutiilor tehnice ale inventatorilor din tara si din statele vecine.

Pe o suprafata de circa 400 m2 vor fi prezentate peste 400 de inventii si modele de utilitate; soiuri de plante; desene si modele industriale, artizanat si mestesuguri ale autorilor (si coautorilor inventatorilor moldoveni) din Republica Moldova, Romania, Ucraina, Rusia, Belarus.

Cercetatorii si inventatorii din institutiile academice si universitare, intreprinderile inovatoare, creatorii individuali vor prezenta publicului larg, managerilor companiilor producatoare si de comercializare a produselor si serviciilor inovationale creatii inedite din 8 domenii: protectia mediului, securitate, salvare; mijloace de transport, drumuri, lifturi, ambalaje, stocaje; materiale si echipamente industriale, metalurgie, mecanica, engineering; chimie, noi materiale si biotehnologii; energie, electricitate, electronica, telecomunicatii, tehnologii audio, video; calculatoare, programe, echipamente, birotica; vestimentatie, textile, menaj, artizanat; medicina, farmacie, cosmetica, paramedical; agricultura, noi soiuri de plante, alimentatie, bauturi; constructii, arhitectura, inginerie civila, materiale, mobilier.

Anul acesta, pentru prima data, alaturi de panourile cu postere si machete, unii autori vor demonstra pe calculator inventii implementate in productie. Juriul International (presedinte – dl Ion Tighineanu, vicepresedintele ASM) si Comisia de experti a EIS „INFOINVENT” (presedinte – dl Boris Gaina, secretar stiintific general al ASM) vor da prioritate acelor lucrari care vor prezenta o utilitate bine definita si sanse mai mari de a fi implementate.

Dintre distinctiile si premiile care vor fi acordate mentionam:

• Medalia de Aur OMPI „Inventator remarcabil”;
• Trofeul OMPI „Intreprindere inovatoare”;
• Trofeul AGEPI pentru inovare si creativitate;
• Premiul Mare AGEPI pentru activitate fructuoasa in domeniul inovational;
• Premiul AGEPI pentru cea mai buna prezentare a unei inventii implementate si pentru cea mai reprezentativa participare la expozitie;
• Medalii de Aur, Argint, Bronz acordate de AGEPI;
• Cupa si diploma de excelenta pentru cel mai reusit design industrial;
• Diplome si premii ale Academiei de Stiinte a Moldovei;
• Mentiuni ale Forului Inventatorilor Romani, ale Societatii Inventatorilor din Romania;
• Medalii ale Salonului International de Inventii si Tehnologii Noi „Новое Время”, Ucraina;
• Diplome si premii ale Uniunii Inventatorilor si Rationalizatorilor din Republica Moldova „Inovatorul”.

De mentionat ca si-au anuntat participarea la „INFOIVENT-2007” cca 70 de intreprinderi mici si mijlocii, firme, institutii de cercetare-dezvoltare si de invatamant superior din Republica Moldova, Romania, Ucraina etc. Vor fi prezente o serie de intreprinderi de productie-comert din republica care vor expune si comercializa produsele protejate prin design industrial si prin marci de produse si servicii.

Printre cele mai impunatoare prezente se inscriu Institutul de Chimie, Institutul de Microbiologie si Biotehnologii, Institutul de Genetica si Fiziologie a Plantelor, Institutul de Inginerie Electronica si Tehnologii Industriale ale ASM, Universitatea de Stat de Medicina si Farmacie „N. Testemitanu”, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnica a Moldovei, Centrul National Stiintifico-Practic de Medicina Preventiva, Institutul de Cercetari Stiintifice „ELIRI” SA, Institutul de Tehnica Agricola “MECAGRO”, Institutul National de Inventica din Iasi, Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci din Romania (OSIM), Universitatea Pedagogica Nationala „G. S. Skovorodi” din or. Harkov, Ucraina etc.

In cadrul Expozitiei vor fi organizate o serie de conferinte, prezentari de afaceri, doua mese rotunde: prima – pe 27 iunie, cu incepere de la ora 14.00, cu genericul „Rolul marcilor si designului industrial in promovarea produselor autohtone”, organizatori AGEPI, Camera de Comert si Industrie a RM, iar a doua – pe 28 iunie, cu incepere de la ora 10.00, pe tema „Valorificarea inventiilor – factor important in dezvoltarea economica”, organizatori AGEPI, Agentia pentru Inovare si Transfer Tehnologic (AITT).

Cei mai activi ziaristi care abordeaza tematica proprietatii intelectuale vor fi premiati in cadrul concursului jurnalistic „Sa faurim viitorul tarii cu proprietatea intelectuala” organizat de AGEPI.

EIS „INFOINVENT” este, cu siguranta, o manifestare stiintifico-tehnica de o importanta majora, la care, pe parcursul a 9 editii au participat circa 650 de expozanti cu peste 2500 de inventii si cicluri de inventii din toate domeniile prioritare ale stiintei si economiei, evenimentul in cauza reprezentand o excelenta ocazie pentru cercetatorii si inventatorii din tara de a initia contracte in vederea transmiterii drepturilor asupra OPI, efectuand si un schimb de informatii stiintifico-tehnice si normativ-legislative in domeniul protectiei proprietatii intelectuale.

Inaugurarea expozitiei va avea loc pe 27 iunie, ora 11.00. Festivitatea de premiere a laureatilor expozitiei si a concursurilor speciale se va derula pe 30 iunie, ora 11.00.