2024

2023

2022

2021

2020

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

 

Колл-центр:
(+373-22) 400500

Антикоррупционная линия:
(+373-22) 400500

Industriile creative in dezvoltarea economica a tarii

25.11.2013

Pe 22 noiembrie curent, in sala de sedinte a CIE „Moldexpo” a avut loc o masa rotunda cu genericul: „Industriile creative in dezvoltarea economica a tarii”. Evenimentul a fost organizat in cadrul Expozitiei Internationale Specializate „INFOINVENT-2013” de catre Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala (AGEPI)

Scopul acestei mese rotunde a fost constatarea starii de fapt a acestui sector si examinarea problemelor care limiteaza dezvoltarea industriilor creative in Republica Moldova. In acest sens, AGEPI a prezentat rezultatele unui chestionar, completat de reprezentantii sectorului public si privat, care a evidentiat faptul ca sectorul industriilor creative este putin reglementat, necesita o analiza ampla privind contributia industriilor creative pentru economia nationala si considera iminenta implicarea statului in identificarea instrumentelor juridice si economice pentru dezvoltarea sa.

La reuniune au participat reprezentanti ai autoritatilor publice, responsabile de elaborarea si promovarea politicilor, precum si exponenti ai business-ului, care dezvolta afaceri in domeniul industriilor audiovizuale, fonografice, software, editoriale, artistice si publicitare.

Dupa vizualizarea unui spot video privind importanta industriilor creative in Scotia, vicedirectorul general AGEPI, Ion Tiganas, a prezentat raportul Industriile creative – motorul intelectual al economiei, axat pe contributia industriilor creative in PIB-ul national al unor tari, imperfectiunile si impedimentele ce incetinesc dezvoltarea sectorului in Republica Moldova si mecanismele care ar impulsiona cresterea economica in acest domeniu.

In cadrul evenimentului au fost abordate diverse aspecte privind dezvoltarea industriilor creative, prin prisma:

  • elaborarii unui studiu privind impactul economic si social asupra industriilor creative;
  • crearii sistemului institutional;
  • elaborarii politicilor in domeniul industriilor creative;
  • acordarii suportului pentru intreprinderile mici si mijlocii, precum si pentru cele cu experienta pe piata;
  • dezvoltarii relatiilor dintre industriile creative si cele conexe;
  • promovarii industriilor creative nationale;
  • fortificarii legislatiei fiscale si privind dreptul de autor si drepturile conexe;
  • incluziunii tinerei generatii in spiritul creativitatii;
  • dezvoltarii proiectelor regionale.

La finalul dezbaterilor, participantii la masa rotunda au identificat citeva solutii, care pot facilita dezvoltarea industriilor creative si au agreat continuarea discutiilor la acest subiect.