2020

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

 

Консультации:
(+373-22) 400500

Антикоррупционная линия:
(+373-22) 400500

Mai mulți agenți economici au primit dreptul de a utiliza denumirea oficială a statului în mărcile/desenele sau modelele industriale depuse spre înregistrare

16.08.2018

Pe 16 august anul curent, la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), a avut loc ședința Comisiei pentru examinarea cererilor privind acordarea permisiunii de folosire a denumirii oficiale sau istorice a statului în marca de produs şi/sau serviciu, precum şi în desenul sau modelul industrial. Ședința a fost prezidată de către președintele Comisiei, Chiril Gaburici, ministru al Economiei și Infrastructurii. 

Comisia s-a întrunit pentru a examina 8 solicitări privind utilizarea denumirii statului în componența mărcilor/ desenelor sau modelelor industriale, care au fost depuse la AGEPI. Șapte solicitări se referă la mărcile/desenele sau modelele industriale care urmează a fi înregistrate sau reînnoite, iar o solicitare se referă la transmiterea drepturilor asupra mărcii care conţine denumirea oficială sau istorică a statului.

În rezultatul examinării, s-a decis:

  • acordarea permisiunii de folosire a denumirii oficiale sau istorice a statului în 3 mărci și 2 desene/modele industriale;
  • acordarea permisiunii de folosire a denumirii oficiale sau istorice a statului în cazul tansmiterii drepturilor asupra unei mărcii;
  • neacordarea permisiunii de folosire a denumirii oficiale sau istorice a statului într-o marcă;
  • amânarea examinării unei cereri, în baza demersului solicitantului.

Domeniile de activitate prestate de solicitanți sunt diverse cum ar fi servicii de alimentaţie publică, educaţie, instruire, produse farmaceutice, producerea băuturilor nealcoolice și alcoolice, servicii de informare și publicitate etc.

În conformitate cu legislația în vigoare, mărcile/desenele sau modelele industriale care conţin denumirea oficială sau istorică a statului pot fi înregistrate numai cu acceptul Comisiei pentru examinarea cererilor privind acordarea permisiunii de folosire a denumirii oficiale sau istorice a statului în marca de produs şi/sau de serviciu, precum şi în desenele sau modelele industriale.

Pentru a obţine permisiunea respectivă solicitantul trebuie să adreseze Comisiei o cerere în conformitate cu prevederile Regulamentului privind modul şi condiţiile de acordare a permisiunii de folosire a denumirii oficiale sau istorice a statului în marca de produs şi/sau de serviciu, precum şi în desenele sau modelele industriale (http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=295821 ).