2020

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

 

Консультации:
(+373-22) 400500

Антикоррупционная линия:
(+373-22) 400500

Comunicat de presă

07.09.2017

Pe 8 septembrie 2017, vom celebra 25 de ani de la fondarea Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) și instituirea Sistemului național de proprietate intelectuală din Republica Moldova.

Cu această ocazie, în perioada 7-8 septembrie, AGEPI, în cooperare cu Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale (OMPI), organizează Conferinţa Regională privind gestiunea colectivă a drepturilor de autor şi a drepturilor conexe. Evenimentul va întruni reprezentanţi ai organizațiilor internaționale și experți în domeniul dreptului de autor din aproape 20 de țări. Conferința se dorește a fi o platformă pentru schimb de experiență și o oportunitate de a impulsiona dezvoltarea domeniului dreptului de autor în Republica Moldova. 

Prima zi a Conferinței va fi urmată de un concert dedicat jubileului de 25 de ani de la crearea AGEPI. Evenimentul va avea loc pe 7 septembrie, ora 18:00, pe strada pietonală Eugen Doga din Chișinău. Instituția își propune astfel să pună în valoare creativitatea tinerilor artişti, precum și ai celor consacrați din mediul cultural autohton,  cum ar fi: Sun Stroke Project, Ionel Istrati, Adrian Ursu, Akord, Smally, Gloria, Olia Tira, Diana Brescan, Katy Rain, Max Zavidia, Samir Loghin, Flavy DJ, Alisha, Radu Duminică, Alexandra Druk.

Pe 8 septembrie, ora 16:00, Palatul Republicii va găzdui ceremonia oficială consacrată  celor 25 de ani de activitate a AGEPI, la care se așteaptă participarea membrilor Guvernului, invitaților din cadrul Parlamentului, misiunilor diplomatice și mediului de afaceri, precum și a instituțiilor din sfera științei, inovării și învățământului superior din republică. La eveniment vor fi prezenți și reprezentanți ai oficiilor de proprietate intelectuală de peste hotare. De asemenea, în cadrul ceremoniei va fi înmânată Medalia de aur a Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale pentru Creativitate unei personalități marcante a culturii naționale din Republica Moldova. Totodată, în cadrul evenimentului va fi înmânat certificatul de înregistrare a mărcii nr. 30000.  

Istoria fondării instituțiilor specializate în domeniul proprietății intelectuale începe imediat după proclamarea Independenței Republicii Moldova. Pe parcursul acestor 25 de ani s-a creat un mediu favorabil dezvoltării sistemului de protecție a proprietății intelectuale și premisele pentru diversificarea căilor de redresare a economiei naționale, inclusiv prin valorificarea produsului intelectual, implementarea inovațiilor și transferul tehnologic. Dreptul cetățenilor la proprietatea intelectuală este consfințit de Constituția țării.

25 de ani înseamnă și mult, dar și puțin. Dacă ar fi să ne comparăm cu marile oficii în domeniul proprietății intelectuale, suntem încă adolescenți. Dar în contextul istoriei țării noastre și a rezultatelor obținute în această perioadă avem o vârstă respectabilă. În acest sfert de veac, AGEPI și-a adus contribuţia sa majoră la dezvoltarea şi afirmarea în Republica Moldova a unui sistem de protecţie a proprietăţii intelectuale integru şi viabil, comparabil cu sistemele similare ale ţărilor cu tradiţii îndelungate în domeniu.“, a menționat Lilia Bolocan, Director general AGEPI, în cadrul Conferinței de presă organizată cu ocazia aniversării a 25 de ani de la crearea Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală. 

Sistemul de proprietate intelectuală din Republica Moldova, deși este unul relativ tânăr, are o dinamică de creștere rapidă. Principalele repere istorice ce reflectă dezvoltarea acestuia sunt reflectate în ediția jubiliară “25 de file din istoria Sistemului național de proprietate intelectuală”.

Din momentul instituirii, activitatea de înregistrare a obiectelor de proprietate intelectuală a fost preocuparea de bază a Agenţiei. Astfel, în perioada 1993-2016, la AGEPI au fost depuse peste 140 de mii de cereri de protecție a diverselor obiecte de proprietate industrială. Numărul obiectelor de proprietate industrială care au obținut protecție pe teritoriul Republicii Moldova, a depășit 130 de mii.

Pe parcursul celor 25 de ani de activitate, AGEPI a acordat o atenție deosebită integrării sistemului național de proprietate intelectuală în sistemul regional și internațional. Graţie susţinerii acordate domeniului de proprietate intelectuală din partea Guvernului, Parlamentului şi Preşedinţiei, Republica Moldova a aderat la principalele organizaţii internaţionale şi regionale, precum şi la 37 de tratate internaţionale în domeniu, iar AGEPI, în calitate de oficiu naţional de proprietate intelectuală, a căpătat recunoaşterea şi reputaţia binemeritată, afirmându-se drept un partener de încredere al comunităţii internaţionale. Odată cu aderarea Republicii Moldova la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), au fost transpuse în legislația națională prevederile Acordului privind drepturile de proprietate intelectuală legate de comerț al OMC, solicitanții și titularii naționali, dar și cei străini beneficiind de aceleași drepturi în domeniul protecției obiectelor de proprietate intelectuală.

În ultimii ani, prin efortul depus, AGEPI a contribuit la consolidarea relațiilor de cooperare cu organizațiile europene în domeniul proprietății intelectuale. Astfel, un eveniment de o importanță majoră pentru sistemul național de brevete îl constituie semnarea, în octombrie 2013, a Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Organizaţia Europeană de Brevete privind validarea brevetelor europene pe teritoriul Republicii Moldova, care va spori interesul și încrederea investitorilor străini pentru a intra pe piața țării noastre.

De asemenea, în 2017 a fost semnat Memorandumul de cooperare dintre AGEPI și Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO), care gestionează drepturile asociate mărcilor, desenelor și modelelor industriale înregistrate în UE.

În prezent, AGEPI este printre puținele oficii naționale de proprietate intelectuală din regiune care oferă acces online, liber și gratuit la informația publică, conținută în bazele de date în domeniul proprietăţii intelectuale create și administrate de Agenție.

Pentru a fi cât mai aproape de cetățeni și mediul de afaceri, AGEPI a lansat în anul 2014 serviciul web ”Depunerea online a cererilor de înregistrare a obiectelor de proprietate intelectuală”, care poate fi accesat și pe www.e-servicii.agepi.gov.md.

Datorită susţinerii acordate de către Agenție, zeci de inventatori din Republica Moldova au devenit cunoscuți în întreaga lume, fiind desemnați laureați ai distincțiilor Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale. Printre aceștia se numără cei 32 de laureaţi ai Medaliei de Aur a OMPI pentru Inventatori şi 9 laureaţi ai Medaliei de Aur a OMPI pentru Creativitate.

După unificarea instituțională a sistemului de PI, o prioritate pentru AGEPI a devenit și domeniul drepturilor de autor. Se depun eforturi susținute ca toate instrumentele legale prezente în Legea privind dreptul de autor şi drepturile conexe să funcționeze, astfel încât asigurarea respectării acestor drepturi să nu mai fie o problemă pentru oamenii de creație și o povară pentru utilizatori.

Un obiectiv strategic pentru AGEPI este educarea tinerei generații în spiritul respectării drepturilor de proprietate intelectuală. Scopul urmărit este de a face cât mai cunoscut acest domeniu, de a familiariza copiii cu importanța proprietății intelectuale de la cea mai fragedă vârstă.

O atenție sporită AGEPI acordă și formării continue: în spiritul noilor tendințe, va fi dezvoltată o platformă de cursuri la distanţă - e-learning, care va oferi posibilitatea persoanelor interesate să studieze domeniul proprietății intelectuale. 

De asemenea, printre obiectivele AGEPI se numără elaborarea și implementarea cu succes, până în anul 2019, a unui sistem informațional de schimb de date, funcțional, între instituțiile și autoritățile statului responsabile de protecția și asigurarea respectării drepturilor de PI: AGEPI, Serviciul Vamal, MAI, Procuratură, Agenția pentru Protecția Consumatorilor.

Un alt scop asumat constă în definitivarea proceselor legale ce țin de protecția indicațiilor geografice, în special de procedurile de control și certificare a produselor cu IG, la etapa de plasare a acestora pe piață.

Către aniversarea de 25 de ani, AGEPI vine cu realizări frumoase și obiective ambițioase, cu dorința de a fi și în continuare în slujba cetățenilor și a mediului de afaceri prin oferirea unor servicii de calitate, conforme cu standardele internaționale și de a întreprinde toate măsurile necesare pentru a asigura dezvoltarea ascendentă a sistemului național de proprietate intelectuală în beneficiul țării.

Imagini video de la Conferința de presă pot fi urmărite aici: https://www.privesc.eu/Arhiva/77715/Conferinta-de-presa-organizata-cu-oc...