AGENȚIA DE STAT PENTRU PROPRIETATEA INTELECTUALĂ
Published on AGENȚIA DE STAT PENTRU PROPRIETATEA INTELECTUALĂ (http://agepi.gov.md)

Acasă > 1. Motive absolute de refuz

1. Motive absolute de refuz

1.9. Simboluri oficiale (art.7 alin.(1) lit. h) [1])

În conformitate cu art.6 ter alin.(1) lit.(a) din Convenția de la Paris, înregistrarea, fie ca marcă, fie ca element al acesteia, a stemelor, a drapelelor și a altor embleme de stat sau a semnelor și sigiliilor oficiale de control și de garanție adoptate de state, precum și orice imitație din punct de vedere heraldic a acestora, va fi refuzată dacă nu a fost autorizată de către o autoritate competentă.

Autoritățile competente ale Republicii Moldova sunt:

  • Guvernul − privind folosirea denumirii oficiale sau istorice a statului;
  • ministerele − privind folosirea semnelor, sigiliilor oficiale de control, de garanție și de marcare, aprobate de ministerul respectiv.

Obiectivul prevederilor art.6 ter privind semnele distinctive ale statelor este de a exclude posibilitatea înregistrării și utilizării mărcilor comerciale identice sau ce prezintă o anumită asemănare cu stemele, drapelele, cu alte simboluri de stat. O astfel de înregistrare ar însemna încălcarea dreptului exclusiv al statului de a controla semnele distinctive ale suveranității sale și, în plus, ar fi de natură să inducă în eroare consumatorul cu privire la originea produselor cărora le este aplicată marca respectivă. Astfel, art.7 alin.(1) lit.h) din Legea nr.38/2008, deseori se aplică coroborat cu art.7 alin.(1) lit.g) (inducerea în eroare în ceea ce priveşte originea geografică) .

Trebuie subliniat faptul că art.6 ter din Convenția de la Paris nu protejează simbolurile menționate mai sus împotriva tuturor imitațiilor, ci doar împotriva „imitațiilor heraldice”.

Noțiunea de „imitație heraldică” trebuie să fie interpretată în sensul următor: interzicerea imitației unei embleme se aplică numai imitațiilor de natură heraldică, respectiv, acelora care conțin conotații heraldice care disting emblema de alte semne. Astfel, protecția împotriva oricărei imitații din punct de vedere heraldic nu se referă la imaginea ca atare, ci la expresia sa heraldică.

Prin urmare, o marcă contravine prevederilor art.7 alin.(1) lit.h), dacă este constituită „exclusiv din” sau conține reproducerea identică sau imitația heraldică a simbolurilor menționate mai sus.


URL sursă: http://agepi.gov.md/ro/ghid_marci/1-9-Simboluri-oficiale-art-7-alin-1-lit-h

Legături
[1] http://lex.justice.md/md/328048/