2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Ziua Mondială de Proprietate Intelectuală - „Creativitatea în mediul digital. Redefinirea Culturii”

14.04.2016

La 26 aprilie, statele-membre ale Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (OMPI) sărbătoresc Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale, pentru a omagia contribuţia pe care proprietatea intelectuală o aduce inovaţiei şi creativităţii.

Tematica Zilei Mondiale de Proprietate Intelectuală din acest an este „Creativitatea în mediul digital. Redefinirea Culturii”.

Activităţile, evenimentele şi campaniile publice care se organizează pentru a marca Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale au scopul de a crea o mai bună înţelegere a rolului proprietăţii intelectuale, precum şi pentru a demonstra modalitatea prin care sistemul de proprietate intelectuală promovează nu doar produsele şi inovaţiile tehnologice dar contribuie și la dezvoltarea viitorului nostru cultural.

În Republica Moldova, Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale, este sărbătorită prin diverse acţiuni menite să pună în valoare potenţialul şi rolul proprietăţii intelectuale în dezvoltarea economică, culturală şi socială a ţării.

Astfel, cu ocazia Zilei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) a lansat trei concursuri de creativitate:

  • Interviu interactiv ”Cu ce se asociază Proprietatea Intelectuală?”
  • "Joc online interactiv în domeniul proprietății intelectuale"
  • Creează o imagine cu tema: ”Creativitatea digitală. Redefinirea culturii”.

Scopul concursurilor constă în promovarea informației din domeniul proprietății intelectuale în rîndul tinerilor și stimulării procesului de creativitate și inovare a tinerilor.

În programul de activități dedicate Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale se înscrie și tradiționalul Simpozion științifico-practic anual ”LECTURI AGEPI” care va avea loc în perioada 21-22 aprilie curent, în sala de conferințe a AGEPI. Tematica ediției din acest an a Simpozionului este axată pe probleme actuale ale protecţiei, respectării şi valorificării proprietății intelectuale, precum și instruirii și perfecționării cadrelor în domeniu.

De asemenea, în această perioadă, AGEPI participă în calitate de partener la organizarea unui șir de evenimente printre care menționăm: expoziția de lucrări ale studenților Universității Tehnice din Moldova „Creativitatea deschide Universul” și Concursul „Mașina Rube Goldberg” organizate în incinta UTM; etapa republicană a Olimpiadei la Economie și Concursul republican „Biblioteca – partener în promovarea proprietății intelectuale”.

Ședința festivă consacrată Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale va avea loc pe 26 aprilie, în sala de conferințe a AGEPI, cu participarea conducerii AGEPI și a reprezentanților autorităților publice, a instituțiilor științifice și de învățămînt superior, uniunilor de creație, mandatarilor autorizați, oamenilor de afaceri etc.
În cadrul evenimentului vor fi desemnați cîștigătorii concursurilor de creativitate desfășurate de AGEPI, va fi menționat cel mai activ mandatar al anului 2015, va fi înmânată Diploma Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale, Valentinei Bulimaga, laureatei Medaliei de Aur a OMPI pentru Inventatori acordată în cadrul EIS Infoinvent-2015, precum și vor fi înmânate distincțiile primite de inventatorii din Republica Moldova la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva - 2016.

Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale se marchează încă din anul 2000, iar 26 aprilie reprezintă ziua în care a intrat în vigoare Convenţia de constituire a OMPI (1970).

Detalii găsiți aici: http://www.wipo.int/ip-outreach/en/ipday/