2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Ziua Inventatorului si Rationalizatorului – 2005

28.06.2005

De 10 ani, la sfarsitul lunii iunie, in Republica Moldova se marcheaza o frumoasa si semnificativa sarbatoare profesionala – Ziua Inventatorului si Rationalizatorului, aprobata prin decretul Presedintelui Republicii Moldova in anul 1995. Cu aceasta ocazie, sunt organizate diverse actiuni pentru a pune in valoare potentialul si importanta proprietatii intelectuale pentru societate.

In mod traditional, si in acest an sarbatorirea Zilei Inventatorului si Rationalizatorului a fost organizata de Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala si Uniunea Inventatorilor si Rationalizatorilor „Inovatorul” din Republica Moldova. Programul manifestarilor a inclus organizarea unui sir de seminare tematice si mese rotunde la intreprinderile si institutiile de cercetare-dezvoltare din republica, consacrate aspectelor actuale ale activitatii de creare, brevetare si implementare a inventiilor (la Chisinau, Orhei, Balti), editarea unor materiale informationale: fisele publicitare „Bine ati venit la AGEPI”, „INFOINVENT”, lansarea vol. IV al cartii „Inventatori si cercetatori din Republica Moldova” pe suport hartie si CD-ROM-ului care cuprinde toate cele 4 volume ale acestei enciclopedii. A fost efectuat bilantul activitatii de brevetare/inregistrare si succesele expozitionale ale inventatorilor din Republica Moldova in perioada iunie 2004-iunie 2005.

Pe 23 iunie curent, la Confederatia Sindicatelor din Republica Moldova, in cadrul sedintei solemne consacrate Zilei Inventatorului si Rationalizatorului, au participat cunoscuti cercetatori, inventatori si rationalizatori din republica, reprezentanti ai institutiilor academice si de invatamant superior, reprezentanti ai autoritatilor administratiei publice centrale, inclusiv viceministrul Economiei si Comertului Vasile Mamaliga, vicepresedintele ASM Ion Tighineanu, presedintele Federatiei Sindicatelor Tudor Chiriac, directorul general al AGEPI, Stefan Novac, vicedirector al INVV, Nicolae Taran, alte personalitati din domeniul cercetare-inovare si implementare-productie.

In raportul prezentat la sedinta, dl Nicanor Solcan, presedintele Consiliului Republican al UIR, a facut o succinta trecere in revista a realizarilor obtinute. Conform datelor prezentate de dl Solcan pe parcursul anului 2004, 783 de inventatori si rationalizatori din republica au implementat 292 de propuneri de rationalizare, inclusiv 211 inventii. Cele mai multe inventii au fost implementate in domeniile medicinii si vinificatiei, iar printre organizatiile si intreprinderile, care au organizat aceste activitati la nivelul corespunzator, se numara Institutul de Cercetari Stiintifice pentru Porumb si Sorg, SA Moldovahidromas, Apa-Canal Chisinau, Glass Container Company.

In continuare dnii Ion Tighineanu, vicepresedinte al ASM, Vasile Mamaliga, viceministru al Economiei si Comertului s.a., au adresat sincere felicitari, urari de bine, sanatate si prosperitate tuturor celor care contribuie la progresul in domeniul inventicii si inovatiei. Dl Ion Tighineanu a subliniat in discursul sau importanta cercetarilor stiintifice pentru tarile lumii si optiunea RM pentru inovare si transfer tehnologic, reiterate prin Codul pentru stiinta si inovare. Vicepresedintele ASM a mai relevat aportul AGEPI la integrarea RM in circuitul european si international al proprietatii intelectuale. Legaturile functionale intre diversele structuri care trebuie sa participe la procesul de valorificare a multiplelor realizari in domeniul inovativ trebuie sa fie asigurate de Asociatia pentru Inovare si Transfer Tehnologic a ASM.

Viceministrul Mamaliga a atras atentia asupra necesitatii punerii in functiune a infrastructurii care are menirea sa aplice produsul intelectual, asupra necesitatii valorificarii potentialului savantilor si inventatorilor in programele ce tin de conversie – utilizarea inovatiilor, ale tehnologiilor fostului complex militar in sectorul real al industriei.

Un cuvant frumos de felicitare a rostit din partea Federatiei Sindicatelor si Tudor Chiriac, care a optat pentru incetarea risipirii mintilor luminate din RM, aprecierea inventatorilor si inginerilor la adevarata lor valoare pentru progresul tarii.

Cei mai activi inventatori si rationalizatori ai anului inovativ 2004-2005 au fost mentionati cu diplome si premii ale AGEPI si ale UIR „Inovatorul”.

Un moment semnificativ al sarbatorii l-a constituit inmanarea prestigioaselor distinctii obtinute de catre inventatorii din Republica Moldova la Salonul International al Inventiilor pentru Protectia Mediului „ECOINVENT-2005” din or. Iasi, Romania, si la Expozitia Internationala de Inventii „INPEX-2005” de la Pittsburgh, SUA, care au avut loc recent.

Cu siguranta, sarbatorirea Zilei Inventatorului si Rationalizatorului si in acest an a constituit un bun prilej pentru promovarea realizarilor din sfera cercetare-dezvoltare, stimularea activitatii inovative, constientizarea produsului sau tehnologiei inovative in calitate de unic remediu care poate oferi o pozitie favorabila pe piata, un salt calitativ real in activitatea intreprinderilor mici si mijlocii.

Serviciul de presa AGEPI