Ziua Europei, marcată de AGEPI la Cahul

20.05.2019

Pe 18 mai curent, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) a participat alături de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, precum și alte autorități publice din Republica Moldova la celebrarea Zilei Europei 2019 în cadrul Orășelului European din oraşul Cahul. Evenimentul a fost organizat de către Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova. AGEPI a fost prezentă în cortul Republicii Moldova, cu informații și consultații în domeniul proprietății intelectuale, dar și cu produse instructiv-educative pentru copii și adulți.

La standurile Ambasadelor Statelor Membre ale UE și ale țărilor partenere expuse în cadrul Orășelului European, vizitatorii au avut ocazia de a se informa despre asistența acordată de UE pentru dezvoltarea Republicii Moldova, dar și despre cultura și tradițiile europene. De asemenea, evenimentul a oferit vizitatorilor posibilitatea de a se delecta cu delicii gastronomice diverse ale țărilor UE, de urmări finala Eurovision. Evenimentul a inclus lecții de limbi străine, ecranizări de filme și spectacole muzicale.

Ziua Europei este marcată anual de către comunitatea europeană şi ţările partenere pe 9 mai. Sărbătoarea a fost instituită în memoria ministrului Afacerilor Externe al Franţei, Robert Schuman. În cadrul unui discurs ținut la Paris, în 1950, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei. Această zi este considerată drept data inițierii integrării europene.