2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Vizita reprezentantilor EUBAM la AGEPI

27.11.2013

Pe 25 noiembrie curent, reprezentantii Misiunii Uniunii Europene de Asistenta la Frontiera in Moldova si Ucraina(EUBAM) au intreprins o vizita la Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala (AGEPI). Delegatia a fost reprezentata de seful adjunct al misiunii EUBAM Slawomir Pichor si seful grupului de lucru privind drepturile de proprietate intelectuala din cadrul EUBAM, Marcin Sobierajski.

Reprezentantii EUBAM au avut o intrevedere cu directorul general AGEPI, Lilia Bolocan. In cadrul intalnirii au fost trecute in revista cele mai importante rezultate privind asigurarea drepturilor de proprietate intelectuala din ultimul an, si anume:

  • aprobarea Strategiei Nationale in domeniul proprietatii intelectuale si a Planului de actiuni;
  • examinarea noilor reglementari ale Uniunii Europene privind interventia autoritatilor vamale in vederea respectarii drepturilor de proprietate intelectuala la frontiera si implementarea acestora in sistemul national de protectie;
  • crearea Observatorului privind respectarea drepturilor de proprietatea intelectuala;
  • semnarea Ordinului interdepartamental cu privire la crearea Sistemului Informational Unic in domeniul proprietatii intelectuale;
  • organizarea Simpozionului interregional privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuala cu participarea reprezentantilor din 33 tari;
  • desfasurarea campaniei nationale de sensibilizare a societatii „Stop Pirateria si Contrafacerea”;
  • lansarea site-ului www.stoppirateria.md, etc.

Seful Misiunii EUBAM a reiterat importanta respectarii drepturilor de proprietate intelectuala din perspectiva autoritatilor, titularilor de drepturi si a consumatorilor. In acest sens, au fost apreciate eforturile autoritatilor in vederea combaterii fenomenelor de contrafacere si piraterie.

Totodata, pentru anul 2014, au fost agreate cateva actiuni comune, si anume:

  • realizarea celui de-al II-lea Raport national privind contrafacerea si pirateria;
  • organizarea campaniei de sensibilizare a tinerei generatii asupra riscurilor contrafacerii si pirateriei;
  • instruirea colaboratorilor vamali.

********

Misiunea EUBAM are scopul de a contribui la dezvoltarea procedurilor de gestionare a frontierei care sa corespunda standardelor Uniunii Europene si sa serveasca necesitatilor legitime ale cetatenilor moldoveni si ucraineni, calatorilor si comertului, fapt care, la randul sau, va contribui la consolidarea securitatii regionale si sustinerea dezvoltarii economice.

Misiunea Uniunii Europene de Asistenta la Frontiera in Moldova si Ucraina (EUBAM) a fost lansata la 30 noiembrie 2005 la solicitarea comuna a Presedintilor Republicii Moldova si Ucrainei, adresata Comisiei Europene.

EUBAM reprezinta un organ consultativ, tehnic, mandatat sa consolideze capacitatile de gestionare a frontierei partenerilor sai – serviciile vamale si de graniceri, organele de ocrotire a legii si agentiile de stat din Moldova si Ucraina.

Intr-un context mai larg, in cadrul Politicii Europene de Vecinatate, EUBAM reprezinta un instrument unic prin intermediul caruia UE tinde, pe de o parte, sa incurajeze comertul si calatoriile legitime, iar, pe de alta parte, sa garanteze securitatea cetatenilor sai prin combaterea criminalitatii.

Detalii despre activitatea EUBAM gasiti pe pagina: http://www.eubam.org/md/about/overview