2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Si-a inceput lucrarile conferinta inovationala „Rolul inovatiilor pentru sporirea competitivitatii economiei nationale”

20.11.2013

Pe 19 noiembrie curent, conferinta inovationala Rolul inovatiilor pentru sporirea competitivitatii economiei nationale” si-a deschis lucrarile. Evenimentul are loc in perioada 19-20 noiembrie in cadrul „EIS Infoinvent” si este organizat de catre Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala (AGEPI) in colaborare cu Academia de Stiinte a Moldovei (ASM) si Agentia pentru Inovare si Transfer Tehnologic (AITT) sub patronajul Ministerului Economiei.

Lucrarile conferintei au fost deschise de catre directorul general AGEPI Lilia Bolocan, care a salutat participantii evenimentului si a mentionat importanta tematicii si subiectelor incluse in agenda conferintei, incurajand participantii sa se implice activ la dezbateri. La deschiderea conferintei cu un cuvant de salut catre participanti s-au adresat viceministrul Economiei Dumitru Godoroja, directorul general AITT Roman Chirca si reprezentantul Oficiului European de Brevete David Evans, care au mentionat rolul si importanta inovatiilor si a noilor tehnologii pentru cresterea economica si sporirea competitivitatii economiei nationale.

In prima zi a conferintei participantii au audiat o serie de comunicari prezentate de viceministrul Economiei Dumitru Godoroja, vicedirectorul general AGEPI Svetlana Munteanu, directorul general AITT Roman Chirca, vicedirectorul general al Centrului Informational in domeniul Brevetelor, Oficiul de PI din China Liu Yanxin, directorul executiv al Centrului de Guvernare Electronica al Republicii Moldova Stela Mocanu si directorul Institutului National pentru Cercetari Economice al ASM Alexandru Stratan.

Vorbind despre politicile actuale in domeniul sustinerii activitatilor de inovare si transfer tehnologic pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare a tarii, viceministrul Economiei Dumitru Godoroja a prezentat audientei obiectivele Strategiei inovationale pentru anii 2013-2020 „Ïnovatii pentru competitivitate”, aprobata in luna septembrie curent de Guvernul Republicii Moldova.

In comunicarea sa privind rolul proprietatii intelectuale pentru dezvoltarea si valorificarea inovatiilor, vicedirectorul general AGEPI Svetlana Munteanu a mentionat ca unul dintre obiectivele specifice prevazute in Strategia nationala in domeniul PI pana in anul 2020, se refera la sporirea rolului proprietatii intelectuale si al inovarii pentru dezvoltarea economica a tarii.

Lucrarile conferintei se vor desfasura si pe 20 noiembrie curent cu incepere de la ora 9.00.

Participantii vor discuta subiecte ce tin de dezvoltarea pietei de servicii si produse inovative, sursele si mecanismele de finantare pentru sustinerea activitatii de inovare si transfer tehnologic.

O atentie sporita va fi acordata celor mai bune practici si strategii de afaceri in domeniul valorificarii inovatiilor, inclusiv cu prezentarea unor istorii de succes de implementare a inovatiilor din domeniul medicinii, agriculturii si industriei alimentare, nanotehnologii si surse alternative de energie, tehnologii informationale si comunicatii.

Program