2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Seminare in domeniul proprietatii intelectuale la USM si UCCM

01.04.2013

In contextul activitatilor consacrate Zilei Mondiale a Proprietatii Intelectuale-2013, si in scopul diseminarii informatiei privind brevetarea/inregistrarea obiectelor de proprietate intelectuala, AGEPI a organizat la sfarsitul lunii martie curent, la Universitatea de Stat din Moldova si Universitatea Cooperatist-Comerciala din Moldova seminare cu tema ”Protectia proprietatii intelectuale in Republica Moldova”.

In cadrul seminarelor, specialistii AGEPI au prezentat doua rapoarte: „Proprietatea Intelectuala in Republica Moldova. Aspecte generale” (A. Fodea, specialist principal, Sectia marketing, servicii) si „Economia si comercializarea proprietatii intelectuale” (Iu. Badar, sef Directie economie si finante). Raportorii au vorbit despre obiectele de proprietate intelectuala, limitele de protectie, taxele pentru inregistrarea obiectelor de proprietate intelectuala (OPI), au adus exemple concrete referitoare la ceea ce poate fi inregistrat in calitate de marca, inventie, desen/model industrial, soi de planta, indicatie geografica, denumire de origine si specialitate traditionala garantata. De asemenea, au fost abordate aspectele economice si principiile de evaluare a proprietatii intelectuale.

Participantii la seminar au audiat cu interes rapoartele specialistilor AGEPI, solicitand informatii suplimentare privind inregistrarea OPI, si anume a marcilor, cazurile cand poate fi refuzata inregistrarea unei marci. Studentii Facultatii de Marketing si Merceologie a UCCM au avut intrebari ce tin de evaluarea OPI si includerea acestora in bilantul contabil al intreprinderii.

De asemenea, in cadrul seminarelor a fost promovata Campania publica „STOP Pirateria si Contrafacerea”, fiind distribuite diverse materiale promotionale care au insotit campania in cauza, precum si seturi de brosuri specializate din domeniul PI.