2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Seminar în domeniul proprietății intelectuale pentru doctoranzii și masteranzii de la Universitatea AŞM

16.03.2017

Aproximativ 85 de doctoranzi și masteranzi de la Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei (UnAŞM) au participat astăzi la un seminar de instruire cu genericul „Proprietatea Intelectuală - instrument de valorificare a rezultatelor cercetării. Rolul informației de brevet în societatea modernă”, organizat de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI).

Seminarul a avut drept scop familiarizarea participanților cu sistemul național de protecție și valorificare a proprietății intelectuale.

Pe parcursul seminarului, specialiștii AGEPI au prezentat cadrul normativ-legislativ în domeniul protecției obiectelor de proprietate intelectuală în Republica Moldova, în special al invențiilor, au vorbit despre proprietatea intelectuală ca instrument de valorificare a rezultatelor cercetării, managementul inovațiilor și al proprietății intelectuale în cadrul universităților.

Participanții la seminar au fost informați despre rolul important al birourilor de proprietate intelectuală și Oficiilor de Transfer Tehnologic (OTT) în procesul de creare - protecție – valorificare a rezultatelor științifice și invențiilor, în scopul gestionării cât mai eficiente a portofoliului obiectelor de proprietate intelectuală creat și deținut de către instituțiile de învățământ. În prezent, în cadrul a patru universități din Republica Moldova (USM, UTM, UASM, USARB) cu suportul Proiectului TEMPUS TecTNet “Rețeaua de Transfer Tehnologic “ au fost deschise și activează OTT-uri, care acordă asistență inventatorilor în protecția și promovarea invențiilor.

Specialiștii AGEPI au prezentat, de asemenea, sursele de informare și documentare în domeniul proprietății intelectuale, în special a invențiilor, bazele de date naționale și internaționale în domeniu, familiarizând masteranzii și doctoranzii, prin exemple practice, cu cele mai simple și utile modalități de documentare. Un interes deosebit pentru doctoranzi a trezit platforma „Panorama de brevet”, o aplicație creată și gestionată de AGEPI despre invenții, inventatori și brevetele înregistrare în Republica Moldova pe cale națională și internațională, care permite realizarea unor cercetări tematice și analitice în informația de brevete.

Menționăm că, în februarie 2010, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală și Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei au semnat un Acord de colaborare în domeniul proprietății intelectuale.