2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Selecția corectă a indicatorilor de progres și percepție, primul pas pentru o evaluare corectă

04.03.2016

Conducerea Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală a avut joi, 3 martie, o întâlnire de lucru cu economistul Iurie Morcotîlo, expert în cadrul centrului Analitic Independent expert – Grup.

Discuțiile au vizat contribuția AGEPI la implementarea Acordului de Asociere / DCFTA, în contextul elaborării unui instrument eficeint de monitorizare și evaluare a gradului de realizare a acordului.

Reprezentanții AGEPI au prezentat propuneri de actualizare, modificare și completare a listei indicatorilor de monitorizare și evaluare a realizărilor prevederilor Acordului de Asociere / DCFTA precum și a măsurilor din Planul Național, în special la capitolul 9 al documentului, Drepturile de proprietate intelectuală. Dezbaterile s-au axat în special pe identificarea acelor indicatori din domeniul proprietății intelectuale în măsură să transmită un mesaj clar cu privire la gradul de implementare a DCFTA, impactul acestuia asupra economiei Republicii Moldova și care să permită urmărirea dinamicii economice per ansamblu dar și pe fiecare sector în parte.  

În instrumentul de monitorizare și evaluare, AGEPI este vizată, la capitolul 9 - Drepturi de proprietate intelectuală, de 16 indicatori cantitativi, 16 calitativi de progres și 6 indicatori calitativi de percepție, care vizează drepturile de autor și alte drepturi conexe, mărcile comerciale, indicațiile geografice, denumire de origine, specialitățile tradiționale garantate, brevetele de invenții, desenele și modelele industriale și  soiurile de plante.

Astfel, AGEPI a propus ca in lista indicatorilor cantitativi să se regăsească atât datele privind drepturile de proprietate  industrială: mărci, brevete, design industrial, etc. aparținând titularilor din UE dar și numărul obiectelor de PI înregistrate în statele europene de către solicitanții din Republica Moldova. Acesta va permite urmărirea interesul economic al UE pentru piața moldovenească, inclusiv la nivel sectorial, caracterul potențialelor investiții și  tendințele în domeniu. Nu mai puțin importantă este măsurarea volumului de drepturi de proprietate intelectuală solicitate pe teritoriul statelor membre UE de către agenții economici din Republica Moldova, acesta fiind un indicator elocvent pentru cartografierea exporturilor și a intențiilor de accesare  de către producătorul autohton a pieței UE.

Discuțiile au continuat pe aspectele tehnice privind sursele accesibile pentru obținerea unor date statistice relevante, fiind citate atât bazele de date naționale gestionate de către AGEPI cât și resursele statistice disponibile prin intermediul Organizației Internaționale a Proprietății Intelectule și a Oficiul pentru Armonizarea Pieței Interne.

Domnul Octavian Apostol, director general AGEPI, a subliniat că instrumentul de evaluare trebuie să facă o delimitare mai clară a responsabilităților pe care le au diferitele instituții implicate în aplicarea prevederilor DCFTA, de exemplu la capitolul  indicații geografice, domeniu care implică și atribuții ale Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

Acest set de indicatori a fost elaborat de experții centrului Analitic Independent Expert – Grup  în cadrul Proiectului UK / RM Asistența pentru reforme în Moldova, care acordă Ministerului economiei al RM suportul necesar în procesul de monitorizare eficientă a gradului de implementare a angajamentelor DCFTA.