2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Sanctiuni pentru difuzarea operelor sau fonogramelor fara respectarea dreptului de autor si drepturilor conexe

19.02.2010

La 11 februarie curent in cadrul sedintei Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), a fost pusa in discutie problema privind difuzarea fonogramelor si a operelor audiovizuale de catre posturile de radio si TV fara a detine licente valabile cu drept de difuzare. De asemenea, au fost examinate sesizarile consumatorilor de programe privind respectarea dreptului de autor de catre unii radiodifuzori la difuzarea operelor audiovizuale (filme piratate).

La sedinta au participat reprezentanti ai Asociatiei „Drepturi de Autor si Conexe” (AsDAC), Asociatiei Nationale „Copyright” (ANCO), Uniunii Producatorilor de Fonograme si Videograme din Moldova (UPFVM), precum si specialisti din cadrul Agentiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuala (AGEPI).

Presedintele ANCO a sesizat CCA referitor la refuzul unor radiodifuzori si distribuitori de servicii de a incheia acorduri de licenta cu organizatiile de gestiune colectiva, din care motiv considera ca astfel sunt incalcate drepturile de autor si conexe ale titularilor pe care ii reprezinta.

Declaratiile sale au fost sustinute si de catre directorul general AsDAC, care a mentionat ca la inceputul anului 2010 in Republica Moldova peste 100 de radiodifuzori detineau acorduri de licenta pentru comunicarea catre public a operelor audiovizuale. In anul 2010 majoritatea acestor licente urmeaza a fi revizuite in vederea recalcularii remuneratiei de autor ce urmeaza a fi achitata. In acelasi timp, fiind organizatii obstesti, care trebuie sa asigure drepturile membrilor sai, AsDAC si ANCO pot initia proceduri in instanta judecatoreasca in scopul apararii drepturilor lor de autor si/sau conexe.

Directorul Departamentului drept de autor si drepturi conexe, AGEPI, a mentionat faptul ca mai multi titulari de drepturi se plang ca posturile de radio si televiziune difuzeaza opere fara a incheia contracte directe cu acestia sau fara a obtine licente ale organizatiilor de gestiune colectiva a drepturilor de autor si conexe. In acest mod, radiodifuzorii incalca atat prevederile Legii privind dreptul de autor si drepturile conexe, cat si pe cele ale Codului Audiovizualului.

Obligatia de a incheia contracte cu titularii drepturilor de autor si conexe constituie o metoda de prevenire a incalcarii dreptului de autor si/sau a drepturilor conexe si de sanctionare a celor care refuza sa se conformeze cerintelor legale. Conform Codului Contraventional (din 31.05.2009), doar colaboratorii Ministerului Afacerilor Interne dispun de calitatea de agenti constatatori, iar pentru ca persoanele care incalca legislatia sa fie trase la raspundere este necesar de a identifica titularii de drepturi si de a determina valoarea prejudiciului cauzat. Verificarea legalitatii activitatii de difuzare a operelor audiovizuale la aceasta etapa ar crea un mecanism eficient de combatere si prevenire a incalcarilor in ceea ce priveste transmisia/retransmisia serviciilor de programe cu respectarea dreptului de autor si a drepturilor conexe.

In conformitate cu prevederile legale, CCA a aprobat decizia de a obliga radiodifuzorii sa prezinte contractele incheiate cu titularii drepturilor de autor si conexe. In caz contrar, acestia vor fi sanctionati, inclusiv prin retragerea licentei de emisie. Totodata s-a pus in circulatie o recomandare privind incheierea acordurilor de licenta cu organizatiile de gestiune colectiva abilitate cu acest drept in baza deciziei AGEPI din 06.11.2009: Asociatia „Drepturi de autor si drepturi conexe” (AsDAC) si Asociatia Nationala „Copyright” (ANCO).

In urma discutiilor s-a convenit ca AGEPI, AsDAC si ANCO sa identifice mecanismele de monitorizare si control a modului in care radiodifuzorii difuzeaza opere protejate de dreptul de autor si drepturile conexe. In acest sens, urmeaza ca AGEPI sa incheie un acord de colaborare cu CCA, care va stabili actiunile comune menite sa previna modurile de valorificarea ilegala a operelor prin comunicare publica. Problema respectarii dreptului de autor si drepturilor conexe de catre radiodifuzori fiind complexa, urmeaza a fi discutata in cadrul unei mese rotunde cu participarea tuturor partilor interesate.