2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

S-a incheiat prima editie a Concursului republican "Cel mai bun elev inovator”

18.06.2008

Pe 14 iunie curent, in incinta Bibliotecii stiintifice a ASM, a avut loc premierea laureatilor Concursului republican „Cel mai bun elev inovator”, care a fost organizat de Incubatorul „Inovatorul” al Academiei de Stiinte a Moldovei, in parteneriat cu Ministerul Educatiei si Tineretului si Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala. Concursul se inscrie in contextul Hotararii Guvernului RM nr. 347 din 23.03.2005 cu privire la aprobarea Programului „Copii dotati”, care stipuleaza crearea unor conditii optime de dezvoltare si manifestare a capacitatilor intelectuale ale elevilor talentati din invatamantul preuniversitar.

La solemnitate au participat Vladimir Voronin, Presedintele Republicii Moldova, academicianul Gheorghe Duca, presedintele ASM, Larisa Savga, ministrul educatiei si tineretului, Violeta Ivanov, ministrul ecologiei si resurselor naturale, Dorian Chirosca, directorul general AGEPI, academicienii I. Toderas, I. Tighineanu, T. Furdui, A. Gulea s.a. In alocutiunea sa Vladimir Voronin, Presedintele Republicii Moldova, a trecut in revista lucrarile participantilor la concurs, remarcand faptul ca acestea prezinta solutii ingenioase pentru diverse probleme de actualitate. S-a mentionat importanta incurajarii creativitatii, sustinerii aptitudinilor inovationale ale tinerilor, relevandu-se ca inventiile bazate pe tehnologii constituie factori decisivi in dezvoltarea economica si industriala a tarii.

Circa 60 de lucrari au prezentat cei 52 de elevi ai claselor superioare din toata republica, care au participat la concurs. Acestea au fost apreciate de membrii Juriului in urmatoarea componenta: dr. hab. I. Tighineanu, vice-presedintele ASM, acad. V. Rudic, directorul Institutului de Microbiologie si Biotehnologie, acad. I. Toderas, academician-coordonator al Sectiei stiinte biologice, chimice si ecologice, dr. Gh. Cernei, administratorul Incubatorului „Inovatorul”, dr. D. Chirosca, directorul general AGEPI, membru-cor. M. Duca, rectorul Universitatii Academice, acad. I. Bostan, rectorul Universitatii Tehnice a Moldovei, dr. L. Perciuleac, directorul Liceului academic pentru copii dotati, dr. L. Pogolsa, directorul Institutului de Stiinte ale Educatiei, dr. N. Velisco, sef al Departamentului educatie al MET.

Spectrul ideilor inovationale propuse de copii au vizat domeniul tehnicii - diferite obiecte din sfera agricola si gospodaria casnica, pentru care s-a propus imbunatatirea functionalitatii, asigurarea eficientei si securitatii; domeniul ecologiei si biologiei - valorificarea resurselor alternative de energie, colectarea si prelucrarea deseurilor; domeniul educatiei - obiecte modernizate de sustinere a procesului educational; domeniul social - incluziune sociala, securitate sociala.

In conformitate cu decizia Juriului, au fost inmanate:

  • diploma si premiul banesc in valoare de 3000 lei pentru detinatorul locului I – M. Neghina, Liceul Teoretic „N. M. Spatarul” din or. Leova - „Aparat pentru stergerea tablei”;
  • diploma si premiul banesc in valoare de 2000 lei pentru detinatorii locului II – O. Artenii, Liceul Teoretic „Boris Cazacu” din or. Nisporeni - „Motor in vid”, „Conserva neagra”, „Personal la informatica”, „Balanta singuratica”; S. Magaleas si O. Obrijanu, Liceul „B. P. Hasdeu” din or. Drochia - „Led – ajuta gospodinei”;
  • diploma si premiul banesc in valoare de 1000 lei pentru detinatorii locului III - V. Berzan, Liceul Teoretic „Orizont” din mun. Chisinau - „Dispozitiv de receptionare a undelor electromagnetice din regiunea spectrala 50-850 MHz”; O. Stoicovici, Liceul Teoretic „B. P. Hasdeu” din s. Tarigrad, r-nul Drochia - „Stativ specializat pentru ingrijirea automata a plantelor de camera”, A. Matasari, Liceul „M. Lomonosov” din mun. Balti - „Panglica transformer”.

In afara de aceasta, au mai fost decernate 8 premii de incurajare a cate 500 de lei si o serie de premii speciale: Pentru cea mai ecologica inovatie, Pentru cel mai tanar participant, Premiul AITT s.a.

Pentru ingeniozitate si capacitati intelectuale deosebite Premiul instituit de AGEPI - „Inovatia cu cel mai mare potential de aplicare” - a fost acordat elevului Liceului Teoretic „M. Eminescu” din mun. Balti M. Pavlov („Dispozitiv pentru scoaterea semintelor de porumb de pe stiuleti”).