2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Republica Moldova si Uniunea Europeana au semnat Acordul privind protectia Indicatiilor Geografice

28.06.2012

Republica Moldova si Uniunea Europeana au semnat pe 26 iunie curent, la Bruxelles, Acordul cu privire la protectia Indicatiilor Geografice (IG) pentru produsele agricole si alimentare. Documentul a fost semnat in timpul vizitei de lucru a Prim-ministrului Vladimir Filat la Bruxelles, la eveniment fiind prezenti mai multi oficiali europeni.

Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova (AGEPI) a fost implicata efectiv in procesul de negocieri a Acordului cu privire la protectia Indicatiilor Geografice. Astfel, in scopul executarii Hotararii Guvernului Republicii Moldova nr. 307 din 23.04.2010 cu privire la incheierea Acordului intre Guvernul Republicii Moldova si Uniunea Europeana referitor la protectia indicatiilor geografice pentru produsele agricole si alimentare, AGEPI a publicat pentru consultari publice Listele indicatii1or geografice ale Uniunii Europene propuse spre protectie in Republica Moldova. Acestea au fost inserate intr-o editie speciala a Buletinului Oficial de Proprietate Industriala (BOPI). De asemenea, AGEPI a asigurat examinarea indicatiilor geografice ale Uniunii Europene din perspectiva acordarii protectiei acestora pe teritoriul Republicii Moldova.

Intr-un interval scurt de timp, dupa declararea independentei Republica Moldova a reusit sa elaboreze un cadru national armonizat cu acquis-ul comunitar, inclusiv pentru asigurarea protectiei IG. Tara noastra dispune de un potential considerabil in domeniul de producere a vinurilor si a altor produse eligibile pentru a purta indicatii geografice si denumiri de origine. Valorificarea acestui potential necesita eforturi conjugate ale producatorilor si asociatiilor autohtone in vederea inregistrarii IG si denumirilor de origine in conformitate cu Legea nr. 66-XVI din 27 martie 2008 privind protectia indicatiilor geografice, denumirilor de origine si specialitatilor traditionale garantate.

Astfel, semnarea Acordului intre Guvernul Republicii Moldova si Uniunea Europeana cu privire la protectia indicatiilor geografice pentru produsele agricole si alimentare va contribui la recunoasterea produselor moldovenesti cu IG si DO pe piata europeana si la promovarea exportului unor asemenea produse, care au un potential sporit de comercializare, comparativ cu cele obisnuite.

Pentru informatii suplimentare accesati: http://eeas.europa.eu/delegations/moldova/documents/press_corner/geographical_indications_mo.pdf