2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Protecția și respectarea drepturilor de autor, în atenția Ministerului Educației, Culturii și Cercetării

09.09.2017

Pe 8 septembrie curent, Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a participat la Conferinţa Regională privind gestiunea colectivă a drepturilor de autor şi a drepturilor conexe.

În discursul său, susținut în deschiderea celei de a doua zi a Conferinței regionale, Monica Babuc a reiterat importanța protecției și respectării drepturilor de autor și drepturilor conexe pentru dezvoltarea și promovarea culturii unui stat.

De asemenea, în cadrul evenimentului a fost prezentat noul proiect de Lege privind modificarea capitolului ”Gestiunea colectivă a dreptului de autor și a drepturilor conexe” din Legea privind dreptul de autor şi drepturile conexe, proiect amplu discutat de către participanții la conferință, precum și a fost organizată o masă rotundă cu genericul “Gestiunea Colectivă în Regiune. Aspecte practice, soluţii, cele mai bune practici”.

Precizăm că evenimentul a fost organizat în perioada 7 – 8 septembrie de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) în cooperare cu Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale (OMPI), în contextul aniversării a 25-a de la fondarea AGEPI și sistemului național de proprietate intelectuală. Conferința regională a întrunit reprezentanţi ai organizațiilor internaționale și experți în domeniul dreptului de autor din aproape 20 de țări.

În cadrul primei zile a Conferinței regionale s-au discutat subiecte legate de aspectele politico-juridice şi structurale ale gestiunii colective: cadrul legal internaţional şi european; problemele juridice şi organizaţionale ale gestiunii colective, în special stabilirea tarifelor, autorizarea şi colectarea remuneraţiilor. Totodată, participanții la conferință au pus în discuție și problemele actuale şi emergente în domeniul gestiunii colective cum ar fi copierea privată în domeniul digital; obligaţiile utilizatorilor; rolul autorităţilor publice etc.