2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Premii importante obtinute de inventatorii moldoveni la Expozitia Internationala de Inventii INOVA – 2014, Osijek, Croatia

13.11.2014

In perioada 6-8 noiembrie curent, in or. Osijek, Croatia, in incinta Centrului „Gradski VRT” s-a desfasurat Expozitia Internationala de Inventii INOVA – 2014, aflata la cea de-a 39 editie, si Concursul pentru studenti „Plan de afaceri”. Moto-ul din acest an al evenimentului este „Crearea retelelor de succes”.

Organizatorii acestor evenimente au fost: Asociatia Inventatorilor din Croatia, Tehno Polis Ltd., cu sustinerea Asociatiei Internationale WIIPA (World Invention Intellectual Property Association).

Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala (AGEPI) a participat la lucrarile acestui for expozitional international cu un stand impunator, la care au fost expuse 35 lucrari-inventii brevetate din diferite domenii ale stiintei si tehnicii, prezentate de catre inventatorii institutiilor academice si universitare, si anume: USM, UTM, USMF „N. Testemitanu”, Institutul de Tehnica Agricola „MECAGRO”, Institutul de Fitotehnie „Porumbeni”, Institutul de Cercetari „ELIRI”.

Lucrarile inventatorilor moldoveni au fost apreciate cu 28 medalii de aur, argint si bronz.

De asemenea, Juriul international al expozitiei a apreciat cu premii speciale 2 dintre cele mai bune cicluri de inventii, prezentate la expozitie de inventatorii din Republica Moldova, si anume:

  • Premiul special al organizatorilor „Pentru cea mai buna inventie” a fost acordat grupului de inventatori condus de dl Aurelian Gulea, prof. univ., academician-coordonator al Sectiei stiinte naturale si exacte a ASM - pentru ciclul de lucrari in tratarea leucemiei;
  • Premiul „Pentru cea mai buna inventie creata de autori tineri” a fost acordat de catre Universitatea de Stat de Tehnologii „Volga” din Rusia, grupului de autori de la Universitatea Tehnica a Moldovei in frunte cu dl Valerian Dorogan, dr. hab., prof. univ., prorector - pentru lucrarile din domeniul optoelectonicii.

Premiul Special al Asociatiei Internationale WIIPA a fost acordat dlui Valeriu Dulgheru, prof. dr. hab., UTM, pentru realizarile inovationale obtinute pe parcursul intregii sale activitati in domeniul transmisiilor planetare precesionale si sistemelor de conversie a energiilor regenerabile.

Specialistii AGEPI au familiarizat inventatorii din Croatia, Bosnia&Hertegovina, Polonia, Germania, Federatia Rusa, Iran, China, Japonia, Taiwan, Romania etc. - participanti la Expozitia „INOVA” din Croatia, cu sistemul national de protectie a proprietatii intelectuale, au distribuit materiale informative in domeniu si au promovat Expozitia Internationala Specializata „INFOINVENT – 2015”.

Traditional, in cadrul expozitiilor internationale de inventii, produse si noi tehnologii, AGEPI ofera anumite distinctii pentru incurajarea activitatii de inovare si promovare a proprietatii intelectuale. Astfel, Cupa si diploma AGEPI au fost acordate Asociatiei Inventatorilor din Croatia, pentru activitatea de promovare a inventiilor si pentru organizarea impecabila a Expozitiei „INOVA 2014”. Trei dintre cele mai bune inventii prezentate de catre inventatorii din Taiwan, Bosnia&Hertegovina si Croatia au fost apreciate cu medaliile AGEPI.