2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

O conferinta internationala examineaza rolul inovatiilor in atenuarea schimbarilor climatice

04.08.2009

In vizorul conferintei internationale privind proprietatea intelectuala si probleme de politica generala, organizate recent de catre Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale (OMPI), s-a aflat rolul proprietatii intelectuale in promovarea, implementarea si propagarea tehnologiilor verzi in vederea combaterii schimbarilor climatice.

Ministrul britanic al invatamantului superior si proprietatii intelectuale David Lammy a remarcat faptul ca sistemul de PI este un factor indispensabil in identificarea unei solutii globale, care ar asigura transferul si difuzarea pe scara larga a tehnologiilor de atenuare a schimbarilor climatice, in special, in tarile in curs de dezvoltare si slab dezvoltate. De altfel, toate tarile, fie bogate sau sarace, suporta consecintele schimbarilor climatice. D. Lammy a mai adaugat ca pentru a asigura succesul negocierilor vizavi de masurile privind atenuarea schimbarilor climatice, este necesar de a rezolva problema transferului tehnologic.

Secretarul General al Organizatiei Meteorologice Mondiale (WMO) Michel Jarraud a relevat ca proprietatea intelectuala ar trebui sa fie un catalizator, si nu un obstacol, in identificarea solutiilor pentru problemele legate de schimbarile climatice. El a atras atentia ca impactul schimbarilor climatice asupra sanatatii si securitatii alimentare este negativ, datele cercetarilor stiintifice din acest domeniu fiind elocvente. M. Jarraud a accentuat si necesitatea abordarii multidisciplinare a provocarilor generate de schimbarile climatice, precum si importanta facilitarii transferului tehnologic.

Directorul General OMPI Francis Gurry a declarat ca drepturile de PI pot contribui la facilitarea tranzitiei spre tehnologiile ecologice si energiile regenerabile, ele constituind mecanismul de dezvoltare a tehnologiilor verzi. El a remarcat eforturile mai multor tari de a crea sisteme de accelerare a examinarii cererilor de brevet in domeniul tehnologiilor ecologice si energiei regenerabile. F. Gurry a adaugat ca cele mai mari posibilitati pentru inovare se gasesc anume in acest domeniu. Sistemul PI pune la dispozitie mijloace sigure de stimulare a investitiilor in tehnologiile verzi necesare pentru atenuarea schimbarilor climatice, oferind, de asemenea, o serie de optiuni pentru identificarea, transferul si propagarea acestor tehnologii.

In cadrul conferintei a fost abordata si analizata contributia pe care o poate aduce proprietatea intelectuala la atingerea unei serii de obiective de politica generala. Natura interdisciplinara a conferintei a pus in evidenta complexitatea provocarilor generale cu care se confrunta comunitatea internationala, printre care schimbarile climatice, epidemiile, accesul la asistenta medicala, securitatea alimentara si conservarea biodiversitatii.

Conferinta a oferit participantilor posibilitatea de a face un schimb de opinii referitor la modul in care PI poate contribui la dezvoltarea si transferul tehnologiilor.

Detalii: http://www.wipo.int/meetings/en/2009/ip_gc_ge/program.html