2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Moldavian Design Week, primul festival al industriilor creative din Republica Moldova

04.06.2018

În perioada 4 - 11 iunie 2018, la Chișinău, are loc primul festival al industriilor creative – Moldavian Design Week. Evenimentul se desfășoară simultan în mai multe locații: Muzeul Național de Artă al Moldovei, Muzeul Național de Istorie a Moldovei și Turnul de Apă din Capitală. Scopul evenimentului este de a face designul accesibil publicului larg. Deschiderea oficială a festivalului Moldavian Design Week, organizat de Design Cafe & Club, a avut loc pe 4 iunie la Muzeul Național de Artă al Moldovei.

Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) participă în calitate de partener al evenimentului.

Prezentă la deschiderea evenimentului, Directorul general AGEPI, Lilia Bolocan a menționat că Agenția investește mari resurse și mult efort în promovarea sistemului de proprietate intelectuală, prioritare fiind creșterea gradului de cultură, sporirea nivelului de cunoaştere și dezvoltarea abilităţilor cetăţenilor şi mediului de afaceri în domeniul proprietății intelectuale, iar Festivalul Moldavian Design Week este o veritabilă platformă de comunicare și informare în acest scop. “Nu putem să nu menționăm că, în condiţiile mondializării comerţului, designul industrial, de rând cu alte obiecte de proprietate intelectuală, are un potenţial înalt în scopul promovării imaginii pozitive a Republicii Moldova în străinătate. În acest context, asigurăm toți participanții la Festival de susținerea plenară din partea AGEPI în procesul de informare și consultare cu privire la protecția designului industrial și a altor obiecte de proprietate intelectuală atât în țară, cât și peste hotare”, a subliniat Lilia Bolocan.

Moldavian Design Week este o premieră pentru Republica Moldova. La Muzeul Național de Artă al Moldovei sunt expuse cele mai bune proiecte de arhitectură și design din țară. Muzeul Național de Istorie a Moldovei este locația care găzduiește cartierul educațional al evenimentului și reprezentanții domeniilor creative precum fashion, pictură sau sculptură. De asemenea, publicul poate să admire la Turnul de Apă o expoziție de fotografie arhitecturală, să întâlnească la Design Talks cei mai buni specialiști din domeniu, dar și să savureze petrecerile organizate în mai multe locații mondene pe parcursul săptămânii.

AGEPI este prezentă la Muzeul Național de Istorie a Moldovei cu un stand informativ. Specialiștii Agenției oferă consultații privind aspectele teoretice și practice de protecție a obiectelor de proprietate intelectuală, sursele de informare în domeniul dat, distribuie materiale promoționale și acordă consultații în domeniul proprietății intelectuale, atât participanților la festivalul industriilor creative, cât și vizitatorilor.

De asemenea, în cadrul Moldavian Design Week, pe 7 iunie, se va desfășura Design Talks - evenimentul, care va aduna multă lume bună din domeniul industriilor creative. O seară în care rând pe rând, vor urca pe scenă specialişti din domeniu, recunoscuți pe plan național și internațional. Design Talks vine cu un schimb de experiență, care va pune în valoare designul ca un domeniu de creație și o reflecție a artei. Despre Design – între artă și proprietate intelectuală, în cadrul Design Talks, va vorbi Simion Levițchi, șef Direcția mărci și design industrial, AGEPI.

Moldovian Design Week, având un concept similar cu cel al Milano Design Week, își propune să devină o platformă de comunicare ce ar reuni cei mai buni oameni din domeniu, pregătiți pentru o experiență inedită.

Mai multe informaţii aflaţi aici: www.mdw.md