2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Mesajul dlui Francis Gurry, Directorul General OMPI cu prilejul Zilei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale

24.04.2014

În fiecare an, la 26 aprilie statele-membre ale OMPI sărbătoresc Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale – o oportunitate de a omagia contribuţia pe care proprietatea intelectuală o aduce inovației și creativităţii. În acest an, genericul proclamat de OMPI este: Cinematografia - o pasiune globală.

Filmele au atras întotdeauna audienţe globale. Începând cu primele filme mute care erau vizionate cu fascinație și cu pasiune în întreaga lume. Recent, am asistat la o creștere nu doar a audienței globale, dar și a producției mondiale. Cândva Hollywoodul a fost producătorul dominant de filme la nivel mondial, actualmente însă, suntem martorii unor industrii cinematografice înfloritoare în întreaga lume, fie că este vorba de „Bollywoodul” din India, „Nollywoodul” din Nigeria, sau alte companii de producţie cinematografice din Scandinavia, Africa de Nord, China, precum şi din alte regiuni ale Asiei. Deci, filmele sunt într-adevăr o pasiune mondială.

Filmele sunt, de asemenea, produse directe ale proprietății intelectuale (PI). Gândiți-vă la procesul de producţie a unui film. Se începe cu elaborarea unui scenariu, care reprezintă proprietatea intelectuală a autorului sau scenaristului. Urmează apoi actorii, ale căror performanțe ţin tot de domeniul proprietăţii intelectuale. Apoi, există muzica, unde compozitorii și artiștii interpreți sunt titularii drepturilor proprietăţii intelectuale. La turnarea unui film participă numeroşi oameni de creaţie, realizând cu eforturile comune a mai multor deţinători ai drepturilor de proprietate intelectuală o operă de performanţă. Proprietatea intelectuală stă la baza întregii industrii ai filmului.

„La turnarea unui film participă numeroşi oameni de creaţie, realizând cu eforturile comune a mai multor deţinători ai drepturilor de proprietate intelectuală o operă de performanţă” - Francis Gurry, Director General OMPI.

Creatorii care contribuie la producerea și distribuirea filmelor sunt protejați de un cadru legal internațional. Acest lucru a început cu adoptarea în secolul al XIX-lea a Convenției de la Berna. OMPI, împreună cu statele-membre, urmărește să se asigure că acest cadru legal ține pasul cu lumea în schimbare și continuă să servească scopului său fundamental de a încuraja activitatea creatoare și promova proprietatea intelectuală oriunde în lume. Recent, a fost adăugat un nou tratat, Tratatul de la Beijing privind interpretările audiovizuale, pentru a proteja performanțele actorilor.

De Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale din acest an, invit amatorii de filme de pretutindeni ca, în momentul vizionării unui film, să se gândească pentru o clipă la toţi creatorii şi inovatorii, care au contribuit la producerea filmului. Şi i-aș îndemna, de asemenea, să se gândească la provocarea digitală, pe care Internetul o prezintă pentru industria cinematografică. Consider că este responsabilitatea nu doar a politicienilor de rang înalt, dar şi a fiecăruia dintre noi să ţină cont de această provocare, şi să se întrebe: Cum putem profita de această oportunitate extraordinară de a democratiza cultura și de a face operele de creație disponibile printr-un singur clic al mouse-ului, asigurând în același timp condiţii optime pentru creatori, ca aceştia să continue să creeze, să-şi câştige existența şi să producă filme care, astfel, ne îmbogăţesc viețile noastre?

Mesajul dl Francis GURRY, Directorul General al Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (OMPI) poate fi accesat la următoarele adrese:

https://www.youtube.com/watch?v=O9siK7M-PQw

http://www.wipo.int/ip-outreach/en/ipday/2014/dg_message.html