2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

La Universitatea de Stat din Moldova a fost inaugurat Biroul de Proprietate Intelectuala

06.10.2010

Recent, in cadrul Universitatii de Stat din Moldova (USM) a fost inaugurat Biroul de Proprietate Intelectuala, deschiderea acestuia fiind posibila datorita Proiectului TEMPUS MERCURY „Spre modele de universitate antreprenoriala de cercetare in invatamantul superior din Rusia, Ucraina si Moldova”, lansat in februarie 2009, cu o durata de trei ani.

La sedinta de deschidere a noului Birou de PI au participat prof. univ. Mihail Revenco, Prorector pentru Activitatea Stiintifica a USM, dr. Lilia Bolocan, Director General al Agentiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuala (AGEPI), prof. univ. Valentin Arion, Coordonator al Oficiului National TEMPUS Moldova, prof. univ. Petru Gaugas, Coordonatorul local al Proiectului TEMPUS MERCURY, profesori universitarii, reprezentanti ai institutiilor partenere ale USM, studenti, reprezentanti ai mass-media.

In cuvantul sau de deschidere, prof. Petru Gaugas a facut o scurta trecere in revista a obiectivelor proiectului, precum si a activitatilor derulate pe parcursul a 18 luni de la lansarea acestuia, mentionand ca, alaturi de universitatile partenere la proiect din Ucraina si Federatia Rusa, se doreste transformarea USM intr-un centru de dezvoltare inovativa, preluandu-se astfel experienta universitatilor din Alicante (Spania), Saarland (Germania) si Krakow (Polonia) ca modele antreprenoriale de cercetare de succes.

In adresarea sa catre participantii la proiect, precum si catre viitorii beneficiari ai Biroului de PI, dl Valentin Arion, Coordonatorul Oficiului National TEMPUS Moldova, a mentionat importanta utilizarii eficiente a resurselor puse la dispozitie in cadrul Proiectelor Tempus de catre donatorii europeni, inclusiv in cadrul proiectului Mercury, dar si necesitatea asigurarii viabilitatii si durabilitatii rezultatelor obtinute. Folosind ocazia oferita, dl Arion a mai mentionat si faptul ca la 5 octombrie 2010 Programul TEMPUS va aniversa 20 de ani de la lansare, USM fiind lider in implementarea proiectului nominalizat in Republica Moldova.

Dna Lilia Bolocan, Director General al AGEPI, ca este partener in Proiectul Mercury, a tinut sa felicite Universitatea de Stat din Moldova pentru rezultatele inregistrate in activitatea de cercetare-inovare-brevetare, exprimandu-si totodata convingerea ca deschiderea Biroului de PI si, ulterior, a Biroului de Transfer Tehnologic va conduce la cresterea nivelului activitatii de inovare in cadrul institutiei si a numarului de inventii implementate in sectorul real, contribuind astfel la cresterea economica a tarii si, respectiv, la bunastarea populatiei. De asemenea, in cadrul ceremoniei de inaugurare AGEPI a oferit Biroului de PI un set de carte in domeniul PI, acesta fiind, dupa cum a mentionat Directorul General AGEPI, doar prima actiune de acest gen, USM urmand sa beneficieze de un proiect al Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale (OMPI) privind dotarea cu literatura de specialitate atat a Biroului de PI, cat si a Bibliotecii USM.

In luarea sa de cuvant, Prorectorul USM Mihail Revenco a tinut sa remarce in prim-plan importanta Biroului de PI pentru tineretul studios din Republica Moldova, mentionand ca ei sunt cei care trebuie sa fie primii beneficiari ai acestui proiect. Este de datoria administratiei USM, a cadrelor didactice sa ghideze studentii astfel, incat la absolvirea institutiei acestia sa posede nu doar cunostinte de calitate inalta de specialitate, dar si abilitati antreprenoriale pentru lansarea unor afaceri prospere.

Evenimentul s-a finalizat cu vizitarea sediului Biroului de PI si cu urarile de bine si succes adresate de participanti dnei Tatiana Bulimaga, Directorul executiv, si dlui Ion Bulimestru, managerul Biroului de PI.

De mentionat ca Biroul de Proprietate Intelectuala al USM va oferi servicii de:

  • asistenta in brevetarea inventiilor si inregistrarea rezultatelor stiintifice;
  • consultanta in domeniul protectiei proprietatii intelectuale;
  • asistenta metodica privind comercializarea obiectelor de proprietate industriala, a rezultatelor stiintifice si ideilor inovative;
  • acces la bazele de date nationale si internationale de brevete, marci, desene/modele industriale si literatura non-brevet;
  • acces la informatia privind oportunitatile de participare la diverse concursuri de proiecte s.a.

Biroul va oferi servicii nu doar studentilor si cadrelor didactice ale USM, ci si publicului interesat, inclusiv mediului de afaceri din tara noastra.

Evenimentul a fost mediatizat pe larg de catre posturile locale de radio si TV, datorita noutatii pe care o prezinta pentru comunitatea universitara din Republica Moldova, dar si gratie importantei atribuite de catre autoritatile nationale inovarii, proprietatii intelectuale si transferului tehnologic in relansarea economica a tarii.