La AGEPI sunt in curs de elaborare o serie de reglementari in domeniul drepturilor de autor si conexe

05.04.2011

In scopul realizarii prevederilor Legii nr. 139 din 02.07.2010 privind dreptul de autor si drepturile conexe, care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2011, la AGEPI sunt in proces de elaborare actele normative subordonate legii sus-mentionate, si anume: Regulamentul privind inregistrarea obiectelor protejate prin dreptul de autor si drepturile conexe, Regulamentul privind Comisia de Mediere si Regulamentul privind gestiunea colectiva a drepturilor patrimoniale de autor si conexe. Totodata, urmeaza sa fie revazute tarifele remuneratiei autorilor si titularilor de drepturi, in prezent fiind aplicabile tarifele minime aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 641 din 12.07.2001.

In contextul dat, pe parcursul lunilor februarie–aprilie curent la AGEPI sunt organizate un sir de sedinte, axate pe consultari publice in legatura cu intrarea in vigoare a Legii nr. 139 din 02.07.2010 privind dreptul de autor si drepturile conexe si elaborarea regulamentelor de aplicare a noii legislatii in domeniu, cu participarea reprezentantilor autoritatilor publice (MTIC, ME, SV, MAI, CCA, PG), asociatiilor de gestiune colectiva a drepturilor de autor si a drepturilor conexe (AsDAC, ANCO, UPFVM, ATIC, ACA, APOLLO, APRRM, Camera de Comert Americana), precum si sectorului privat (canale de televiziune, posturi de radio, operatori prin cablu, centre comerciale, alti titulari de drepturi).

Participantii la sedinte au purtat discutii pe marginea urmatoarelor subiecte:

  • incalcarea drepturilor de autor si a drepturilor conexe prin intermediul retelelor de calculatoare (in baza art. 66 al Legii nr. 139 din 02.07.2010);
  • stabilirea tarifelor pentru comunicare publica in scop ambiental;
  • procedura de stabilire si achitare a remuneratiei compensatorii;
  • stabilirea tarifelor pentru valorificarea creatiilor retransmise prin cablu;
  • stabilirea tarifelor pentru valorificarea creatiilor de catre radiodifuzori;
  • masuri de respectare a drepturilor de autor si conexe de catre radiodifuzori.
  • pirateria televizata, etc.

AGEPI incurajeaza toate persoanele interesate sa participe la discutii si sa prezinte observatii si recomandari cu referire la proiectele supuse consultarilor publice prin e-mail, la adresa olga.belei@agepi.gov.md, cu mentiunea Consultare; prin fax la numarul: +373 22 44-01-19 sau prin posta pe adresa: str. Andrei Doga 24/1, MD-2024, mun. Chisinau, Republica Moldova.