2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

La AGEPI se desfasoara editia a XV-a a Simpozionului stiintifico-practic anual „Lecturi AGEPI-2013”

24.04.2013

Astazi, 24 aprilie, in sala de conferinte a Agentiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova (AGEPI) si-a inceput lucrarile Simpozionul „Lecturi AGEPI-2013”.

Editia a XV-a a Simpozionului cu genericul „Probleme actuale ale proprietatii intelectuale” se va desfasura timp de doua zile, cu urmatoarele sesiuni: evolutii recente in domeniul proprietatii intelectuale; valorificarea potentialului economic al proprietatii intelectuale; PI – instrument de sustinere a cercetarii si industriei inovative; protectia drepturilor de proprietate industriala: aspecte juridice si procedurale; probleme actuale ale protectiei dreptului de autor si drepturilor conexe; evolutii recente si provocari privind asigurarea respectarii drepturilor de proprietate intelectuala.

In cuvantul de salut, Svetlana Munteanu, dr. in chimie, vicedirectorul general al AGEPI, a mentionat ca proprietatea intelectuala constituie elementul de baza al progresului si subiect de actualitate majora in epoca contemporana, contribuind la solutionarea multor probleme actuale.

Oaspetele de onoare al editiei din anul curent, academicianul Gheorghe Rusnac, a remarcat coeziunea reprezentantilor comunitatii stiintifice si specialistilor din domeniul protectiei PI, fapt care duce la recunoasterea internationala a rezultatelor creativitatii intelectuale autohtone.

Startul sesiunii I a fost dat de catre Roman Chirca, directorul general al Agentiei pentru Inovare si Transfer Tehnologic, prin comunicarea „Accesul IMM-lor la rezultatele cercetarilor stiintifice”.Sesiunea a continuat cu comunicarile prezentate de Iurie Badir, dr. in economie, seful Directiei economie si finante AGEPI, cu tema „Oportunitati ale tranzitiei R. Moldova la calea inovationala a cresterii economice”, Iurie Badicu, directorul Oficiului Republican pentru Drepturile de Autor, cu tema „Transparenta si corectitudinea in gestiunea onorariilor autorilor. Probleme, perspective si oportunitati pentru Republica Moldova”, si Simion Levitchi, directorul Departamentului marci si modele industriale AGEPI cu tema „Marcile si libera concurenta”.

Mentionam ca la lucrarile editiei actuale a Simpozionului participa peste 70 reprezentanti ai institutiilor academice si universitare din Republicii Moldova, mandatari autorizati, specialistii AGEPI, precum si oaspeti de peste hotare, reprezentanti ai Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale, Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci din Romania, Centrului National de Proprietate Intelectuala din Belarus, Institutului Ucrainean de Proprietate Industriala.

Simpozionul este destinat specialistilor care activeaza in domeniul protectiei proprietatii intelectuale, reprezentantilor autoritatilor administratiei publice centrale cu responsabilitati in domeniul PI, ai institutiilor si organizatiilor din sfera stiintei si inovarii, mandatarilor autorizati si consilierilor in proprietate industriala, inventatorilor, profesorilor si studentilor institutiilor de invatamant superior si mediu de specialitate din republica etc.