2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Inventatorii din Republica Moldova au participat la Salonul International al Cercetarii, Inovarii si Inventicii „PRO INVENT” din Romania

26.03.2013

In perioada 19-22 martie curent, la Centrul expozitional „ExpoTransilvania”, or. Cluj-Napoca, Romania, s-a desfasurat cea dea XI-a editie a Salonului International al Cercetarii, Inovarii si Inventicii „PRO INVENT”.

Salonul „PRO INVENT” este o manifestare stiintifica de inalt nivel, in cadrul careia sunt prezentate inventii si rezultate stiintifice ale cercetatorilor, materializate in prototipuri si produse originale din diverse domenii. Organizatorul evenimentului a fost Universitatea Tehnica din Cluj–Napoca in colaborare cu Expo Transilvania S.A. din Cluj–Napoca sub egida Ministerului Educatiei Nationale, iar parteneri - Academia de Stiinte Tehnice din Romania - Filiala Cluj, Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova, Forumul Inventatorilor Romani, Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci din Romania.

Concomitent cu salonul „PRO INVENT” s-au desfasurat alte doua manifestari: Targul International Tehnic (editia a XXI-a) si FORESTA, expozitie specializata in utilaje, echipamente si tehnologii pentru exploatarea si prelucrarea lemnului.

La manifestarea in cauza au participat inventatori din Romania, Polonia si Republica Moldova, care au prezentat circa 250 de inventii din diferite domenii: echipamente industriale, mediu - controlul poluarii, energie si dezvoltare durabila, agricultura si industrie alimentara, medicina, cosmetica, echipamente de laborator, constructii si materiale, industria chimica si textila, tehnologia informatiei si comunicatii.

Vizitatorii au avut ocazia sa interactioneze cu inventatorii romani si cu delegatiile straine si sa vada cum functioneaza sistemele inteligente create de ei.

Inventatorii din Republica Moldova au fost prezenti la aceasta manifestare cu circa 60 de lucrari ale institutiilor stiintifice si universitare: Institutul de Genetica si Fiziologie a Plantelor, Institutul de Microbiologie si Biotehnologii ale ASM, Universitatea Tehnica din Moldova, Universitatea de Stat de Medicina si Farmacie „N. Testemitanu”, Centrul National Stiintifico-Practic de Medicina de Urgenta, Centrul National de Sanatate Publica, Institutul de Cercetari Stiintifice in domeniul Ocrotirii Sanatatii Mamei si Copilului etc. Inventiile prezentate de inventatorii moldoveni s-au bucurat de un mare interes atat din partea vizitatorilor, cat si a Juriului, fiind apreciate cu 13 medalii de aur, 3 medalii de argint si 6 medalii de bronz.

Marele Premiu „PRO INVENT” a fost acordat Universitatii BABES-BOLYAI din Cluj-Napoca.

In cadrul Salonului, AGEPI a acordat trei medalii pentru lucrarile expuse de catre inventatorii Institutului National de Inventica din Iasi, Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof si Sfecla de Zahar (I.N.C.D.C.S.Z), Brasov, Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Masini si Instalatii destinate Agriculturii si Industriei Alimentare (INMA), Bucuresti. Cupa AGEPI a fost acordata reprezentantului Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca.

Materialele privind inventiile prezentate in cadrul Salonului au fost publicate intr-un catalog bilingv (englez-roman).

Salonul International al Cercetarii, Inovarii si Inventicii „PRO INVENT” de la Cluj-Napoca a devenit un eveniment de mare importanta atat pentru inventatorii din Romania, cat si pentru cei din alte tari, precum si o forma eficienta de cunoastere, apreciere si stimulare a celor ce s-au distins prin creativitate.