2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Invenții din Republica Moldova prezentate la Expoziția internațională iENA - 2015

05.11.2015

În perioada 29 octombrie – 1 noiembrie 2015, în orașul Nuremberg, Germania, a avut loc cea de-a 67-a ediție a Expoziției internaționale specializată iENA cu genericul „IDEI – INVENȚII – PRODUSE NOI”. Evenimentul a fost organizat de Centrul Expozițional din Nuremberg, având Polonia ca partener principal în organizare.

iENA reprezintă o reală platformă inovativă care oferă inventatorilor posibilitatea de a face schimb de experiență și de a se familiariza cu cele mai recente idei și tehnologii noi. Principalul obiectiv al Expoziției iENA este succesul invențiilor pe piață, care se reflectă prin faptul că multe din invențiile expuse la edițiile precedente ale iENA, au fost lansate pe piața internațională, aducând inventatorilor renumele binemeritat.

În cadrul ediției curente au participat inventatori și organizații din peste 36 de țări, iar vizitatorii au avut posibilitatea să admire peste 700 de invenții.

În fiecare an în cadrul Expoziției iENA cele mai bune lucrări sunt apreciate cu medalii de aur, argint și bronz. La ediția actuală a expoziției, un juriu internațional a selectat cele mai bune invenții din domeniul industriei și științei. Ceremonia de premiere a laureaților a avut loc la 31 octombrie, în cadrul căreia au fost acordate medalii pentru următoarele categorii: Premiul pentru cercetătorii individuali, Premiul pentru invenția tinerilor cercetători, Premiul pentru cercetătorii din cadrul Universității.

Republica Moldova a fost reprezentată la Expoziția internațională iENA-2015 de către Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI). La standul Republicii Moldova au fost expuse 12 invenții ale inventatorilor moldoveni din cadrul instituțiilor academice și universitare. Două dintre lucrările expuse la iENA 2015 au fost apreciate cu medalii de aur și argint.

La expoziție au participat, de asemenea, cu standuri informaționale reprezentanții Oficiilor de Brevete din Germania, Egipt și Polonia care, apreciind importanța protejării proprietății intelectuale și luptei cu pirateria și contrafacerea, au acordat consultații vizitatorilor în domeniul protecției și respectării drepturilor de proprietate intelectuală, modalităților de finanțare, comercializare și implementare a invențiilor etc. La eveniment au fost prezenți și reprezentanții Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale.

Oficiul German de Brevete și Mărci a organizat în cadrul expoziției un seminar tematic cu genericul “De la idee la succes - Inventează și devii antreprenor” la care au participat atît inventatorii, cît și reprezentanții unor companii germane binecunoscute, precum și investitori.

Mai multe detalii despre iENA/2015 puteți găsi pe: http://www.iena.de/.