2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Instrumentarul Observatorului UE de Proprietate Intelectuală, prezentat în cadrul unei videoconferințe

29.03.2018

Pe 28 martie, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) a organizat o videoconferință cu Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO). Alături de specialiștii AGEPI la eveniment au participat și experții proiectului de asistență tehnică „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană, reprezentanții Serviciului Vamal, Inspectoratului General de Poliție și Procuraturii Generale.

În cadrul videoconferinței, reprezentanții EUIPO au prezentat instrumentarul Observatorului European al Încălcărilor Drepturilor de Proprietate Intelectuală. Specialiștii din Republica Moldova au avut posibilitate să se familiarizeze cu Bazele de date ale Uniunii Europene, gestionate de Observatorul UE, și anume: EDB (baza de date enforcement), ACIST (instrument de suport de informații anti-contrafacere) și AFA (instrument de depunere în format electronic a cererilor de intervenție la frontieră).

Observatorul European al Încălcărilor Drepturilor de Proprietate Intelectuală a fost înființat de către Comisia Europeană în anul 2009 și încredințat EUIPO în 2012, pentru a facilita și a sprijini activitățile autorităților naționale, ale sectorului privat și ale instituțiilor Uniunii Europene de combatere a încălcărilor drepturilor de proprietate intelectuală.

Videoconferința a avut loc în contextul aplicării planului comun de lucru AGEPI-EUIPO, prevăzut conform Memorandumului de Înțelegere privind cooperarea bilaterală dintre cele două oficii.

Din momentul semnării acestui Memorandum, iulie 2017, AGEPI și EUIPO au decis să extindă colaborarea în domeniul proprietății intelectuale în vederea consolidării sistemelor și serviciilor de proprietate intelectuală prin organizarea de acțiuni comune, schimburi de experiență și implementarea unor proiecte comune de integrare a datelor în domeniul mărcilor și designului industrial. Domeniile de cooperare includ organizarea seminarelor sau atelierelor de lucru, a cursurilor de instruire online și participare la activitățile de formare ale fiecărui Oficiu.