2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Industria auto și proprietatea intelectuală, subiect de discuții în cadrul unui seminar la București

25.05.2017

Pe 25 mai curent, delegația Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), condusă de Octavian Apostol, Director general AGEPI, participă la Seminarul naţional ʺProtecţia şi asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală cu privire la piesele de schimb autoʺ.

Evenimentul se desfășoară la București și este organizat de către Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci din România (OSIM), în cooperare cu Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (OMPI).

La eveniment participă reprezentanţi ai OMPI, EUROPOL, ai Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO), oficiilor de proprietate intelectuală din statele din regiune, autorităților publice din România responsabile de asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală, inclusiv la frontieră: Direcţia Generală a Vămilor, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Poliţia de Frontieră Română etc.

Seminarul este conceput ca o platformă de discuţii în cadrul căruia sunt abordate aspectele legale privind protecţia pieselor de schimb din industria auto, precum şi măsurile pentru combaterea contrafacerii acestora în Uniunea Europeană și în România, oferind participanţilor posibilitatea de a se familiariza cu cele mai bune practici înregistrate la nivel internaţional.

De asemenea, participanții la seminar vor discuta despre subiecte legate de asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală la frontieră, pe piața internă, de creșterea gradului de conștientizare a consumatorilor, rolul şi perspectiva titularilor de drepturi etc. Experții vor prezenta experienţa României și EUROPOL în domeniul asigurării respectării drepturilor de proprietate intelectuală în acest domeniu.

Contrafacerea afectează practic toate sectoarele industriei, inclusiv domeniul industriei auto. Impactul acestui fenomen este unul major, afectând nu doar titularii de drepturi și reputația acestora, dar în primul rând consumatorii. Utilizarea pieselor de schimb contrafăcute, fabricate fără a fi supuse unor controale din partea autorităților și fară respectarea normele de calitate, periclitează siguranța, punând în pericol viața participanților la trafic.