2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Implementarea Planului de actiuni OMPI pentru dezvoltare

05.08.2008

La sesiune au participat reprezentantii a 101 state membre, 8 organizatii interguvernamentale si 37 de organizatii nonguvernamentale, care au estimat progresele inregistrate de la prima sesiune, tinuta in martie 2008, si au discutat elaborarea unui program de lucru pentru implementarea recomandarilor aprobate de catre Adunarea Generala a OMPI. 
Proiectul raportului privind cea de-a doua sesiune a CDPI va fi publicat pe site-ul OMPI, astfel ca statele membre si organizatiile cu statut de observator sa poata formula si inainta propuneri pe marginea lui, urmand sa fie adoptat oficial la cea de-a treia sesiune a CDPI din anul 2009. Un raport ce va include alocutiunile rostite in cadrul sesiunii CDPI va fi prezentat in septembrie 2008, la Adunarea Generala a OMPI. Raportul in cauza va recomanda unele ajustari de program si revizuiri ale bugetului pentru anul 2009.  

La ceremonia de deschidere a sesiunii, Francis Gurry, candidatura caruia este desemnata de catre Comitetul de Coordonare al OMPI la functia de Director General al OMPI pentru urmatorii ani, a reiterat angajamentul sau de a implementa efectiv Planul de actiuni OMPI pentru dezvoltare si de a supraveghea personal aceasta initiativa importanta. A fost mentionat faptul ca Planul de actiuni OMPI reprezinta o oportunitate ideala de a examina rolul proprietatii intelectuale in dezvoltare si contributia sa la reducerea deficitului de cunostinte.    

Propunerea de elaborare a unui Plan de actiuni OMPI pentru dezvoltare a fost lansata la Adunarea Generala a OMPI in 2004. Cu aceasta ocazie, statele membre au decis sa organizeze o serie de reuniuni interguvernamentale pentru a discuta propunerile inaintate de reprezentantii Braziliei si Argentinei, precum si propunerile altor state membre. In consecinta, trei reuniuni interguvernamentale au avut loc in 2005, in cadrul carora au fost prezentate opt documente ce contineau o gama larga de recomandari. OMPI a gazduit, de asemenea, in mai 2005, un seminar international privind dreptul proprietatii intelectuale si dezvoltarea, deschis tuturor partilor interesate, in special reprezentantilor ONG-urilor si comunitatii academice. Pentru a accelera realizarea propunerilor prezentate, Adunarea Generala a OMPI a decis crearea unui Comitet provizoriu. Activitatea Comitetului s-a incununat cu incheierea unui acord privind o serie de 45 de recomandari, adoptate de Adunarea Generala a OMPI in 2007, propunand, ulterior, crearea Comisiei pentru dezvoltare si proprietate intelectuala (CDPI). Comisia a fost, de asemenea, imputernicita sa monitorizeze, sa evalueze si sa revizuiasca aplicarea tuturor recomandarilor, asigurand coordonarea lor cu organele competente ale OMPI, si sa discute aspectele legate de proprietate intelectuala si dezvoltare. Comisia este compusa din reprezentantii statelor membre si este dispusa sa colaboreze cu toate organizatiile neguvernamentale si interguvernamentale acreditate. 

Cele 45 de recomandari, adoptate de catre Adunarea Generala in 2007, sunt divizate in sase grupe:

A. Asistenta tehnica si consolidarea capacitatilor;

B. Elaborarea standardelor, flexibilitatea, politicile publice;

C. Transferul de tehnologii, informatiile si tehnologiile de comunicare, accesul la cunostinte;

D. Evaluarea si studiile de impact;

E. Probleme institutionale, mandatul institutional si de guvernare;

F. Altele.  

Detalii pe adresa: www.wipo.int/pressroom/en/articles/2008/article_0039.html