2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

A fost publicată cererea de brevet de invenție cu numărul 3 milioane

23.02.2017

Biroul Internațional al Organizației Mondiale de Proprietate Intelectuală (OMPI) a publicat recent cererea de brevet de invenție cu numărul 3 milioane, depusă în conformitate cu Tratatul de cooperare în domeniul brevetelor OMPI (PCT). Aceasta este o etapă extrem de importantă în istoria Tratatului și a OMPI. PCT a depășit etapa de 1 milion de cereri depuse în 2004, iar de 2 milioane de cereri - în 2011.

“PCT a atins cifra de 3 milioane de cereri internaționale publicate într-un timp record”, a declarat Directorul general OMPI, Francis Gurry, subliniind rolul important al sistemului PCT în susținerea inovatorilor de a ajunge pe piața globală.

Cu această ocazie, Directorul general OMPI a adresat o scrisoare tuturor inovatorilor din întreaga lume ca utilizatori ai sistemului, reprezentanților statelor membre PCT, personalului oficiilor care activează în cadrul și pentru sistemul PCT, reprezentanților organizațiilor interguvernamentale și non-guvernamentale, precum și grupurilor societății civile. Francis Gurry a mulțumit tuturor pentru sprijinul, colaborarea și încrederea lor în sistem, precum și pentru implicarea împreună cu Biroul Internațional în dezvoltarea sistemului de-a lungul anilor, pentru a se asigura că acesta satisface necesitățile tuturor părților interesate. Bazându-se pe viziunea fondatorilor PCT, Directorul general OMPI a subliniat necesitatea ca sistemul să evolueze în continuare, astfel încât acesta să funcționeze ca un instrument de bază în vederea susținerii inovației.

Cererea internațională publicată cu numărul 3 milioane pentru „Vector Network Analyzer” (“Analizor al rețelei vectoriale”) (PCT/EP2016/062897, WO/2017/017579), a fost depusă de Fraunhofer Gesellschaft cu sediul în Germania, cea mai mare organizație din Europa care se ocupă de cercetare aplicată, cu 67 de institute și unități de cercetare în Germania și centre de cercetare suplimentare în Asia, America de Sud, SUA și în alte țări europene, precum și un utilizator major al PCT, oferind aproape 300 de cereri PCT pe an, în ultimii 5 ani. Reprezentanții Fraunhofer Gesellschaft se vor întâlni cu Directorul general al OMPI pentru a marca evenimentul.

Sistemul PCT, un exemplu de succes al cooperării internaționale practice în domeniul proprietății intelectuale, funcționează timp de 39 de ani și are în prezent 151 de state contractante.

Numărul de cereri PCT depuse a crescut în fiecare an de la instituirea PCT, cu excepția crizei financiare mondiale din 2009. Numai în 2015 au fost depuse în jur de 218 mii cereri. PCT face mai ușoară și mai rentabilă solicitarea protecției prin brevet pentru invenții în mai multe țări. O singură cerere de brevet de invenție internațională PCT are efecte juridice în toate țările părți la Tratat. Solicitanții PCT sunt capabili să amâne plata unor costuri semnificative legate de depunerea cererii lor de brevet în alte state contractante PCT, până la întocmirea unui raport de documentare care conține informații valoroase despre brevetabilitatea posibilă a invenției acestora. Astfel, ei au mai mult timp decât în cadrul sistemului de brevete tradițional pentru a decide în care dintre statele contractante PCT să continue procedura de obținere a protecției prin brevet. Și informațiile pe care le primesc în cadrul fazei internaționale PCT sunt foarte utile în luarea acestor decizii importante.

Mai multe detalii aflați aici: http://www.wipo.int/pct/en/3million/index.html