2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

A fost lansata etapa nationala a Programului NOVATECA

28.03.2014

La 27 martie curent, Consiliul pentru Cercetari si Schimburi Internationale „IREX Moldova”, cu sprijinul Initiativei Biblioteci Globale a Fundatiei Bill si Melinda Gates, a lansat, in parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova etapa nationala a programului NOVATECA.

Programul national NOVATECA are scopul de a transforma bibliotecile publice in centre comunitare unde cetatenii Republicii Moldova vor putea beneficia de acces la calculatoare, tehnologii si servicii moderne de informare cu ajutorul bibliotecarilor bine-instruiti si pregatiti sa deserveasca comunitatile.

La festivitatea de lansare a etapei nationale Programului NOVATECA au participat Tatiana Poting, viceprim-ministru al Republicii Moldova, Excelenta sa William Henry Moser, Ambasadorul Statelor Unite in Moldova, Deborah Jacobs, Directorul Initiativei Biblioteci Globale a Fundatiei Bill si Melinda Gates, Monica Babuc, Ministru al Culturii, Rob Cronin, Vicepresedintele IREX Washington DC, Evan Tranz, Directorul IREX Moldova, care au exprimat cuvinte de multumire si apreciere pentru oportunitatile oferite in cadrul acestui Program bibliotecilor publice in scopul modernizarii acestora si diversificarii serviciilor de biblioteca.

Manifestarea a intrunit bibliotecari din cadrul bibliotecilor publice din Republica Moldova, reprezentanti ai autoritatilor publice centrale si locale, precum si ai partenerilor Programului NOVATECA.

Evenimentul a marcat inceputul etapei nationale a Programului NOVATECA, cu o durata de cinci ani si a dat start primei etape de selectie a bibliotecilor publice pentru includerea acestora in reteaua NOVATECA, dotarea cu calculatoare si oferirea unor programe de instruire bibliotecarilor privind dezvoltarea unor noi servicii de biblioteca. Implementarea Programului valoreaza 12 milioane de dolari SUA, oferiti de Fundatia Bill si Melinda Gates pentru modernizarea a 1500 biblioteci publice.

Agenda reuniunii a inclus si o discutie-panel pe tema: „Parteneriatul cu biblioteca publica: Beneficii si Provocari” cu participarea reprezentantilor Ministerului Tehnologiei Informatiei si Comunicatiilor, Asociatiei Bibliotecarilor din Moldova, Centrului de Guvernare Electronica, Companiei de Comunicatii SA „Moldtelecom”, Organizatiei de dezvoltare globala „FHI 360”, fiind prezentate particularitatile programului NOVATECA in scopul modernizarii bibliotecilor.

In cadrul manifestarii a fost organizata o expozitie la care a fost expus un bogat material informativ reflectand schimbarile produse in activitatea bibliotecilor din cateva raioane (Ungheni, Calarasi, Telenesti, Orhei, Ceadir-Lunga, Cahul etc.) si in viata comunitatii odata cu accederea acestor biblioteci in Programul-pilot NOVATECA. Programul-pilot NOVATECA a fost lansat acum doi ani, si a inclus 68 de biblioteci publice din 12 raioane, fiind donate circa 300 de calculatoare si echipament periferic. In cadrul Programului-pilot au fost create sase centre regionale de formare, unde au fost instruiti 243 de bibliotecari in domeniul utilizarii calculatorului si al crearii noilor servicii de biblioteca. Harta retelei NOVATECA in Moldova poate fi accesata la adresa:http://novateca.md/ro/about-novateca/novateca-map

AGEPI a participat la eveniment cu un stand informational si a distribuit bibliotecarilor diverse materiale informative in domeniul proprietatii intelectuale.

Mentionam ca AGEPI si IREX Moldova au semnat in luna februarie curent un Memorandum de Intelegere care prevede colaborarea bilaterala cu bibliotecile publice in domeniul proprietatii intelectuale. In acest mod, Agentia va beneficia de toate oportunitatile de colaborare cu bibliotecile publice pentru facilitarea accesului comunitatilor si cetatenilor la instrumentele de informare si la literatura din domeniul proprietatii intelectuale. Atat formatorii-bibliotecari certificati, cat si formatorii AGEPI vor coopera in vederea instruirii profesionale a bibliotecarilor in domeniul PI si organizarii evenimentelor de informare in domeniul PI a cetatenilor in cadrul bibliotecilor si centrelor de consultanta, dar si diversificarii serviciilor oferite si surselor de informare utilizate de bibliotecari.

Detalii despre Programul NOVATECA si modalitatea de accesare online la program gasiti la: http://novateca.md/ro/