2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Flash-mob, bătălie între roboți și experimente științifice de Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale

12.04.2017

În fiecare an, pe 26 aprilie, este marcată Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale pentru a promova rolul drepturilor de proprietate intelectuală (brevete, mărci, desene și modele industriale, soiuri de plante, indicații geografice, drept de autor), în stimularea inovării și creativității.

Tematica Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale este stabilită anual de către Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (OMPI), iar în 2017 motto-ul este: Inovarea – Pentru o viață mai bună.

În cadrul evenimentelor propuse la nivel mondial de catre OMPI se înscriu și manifestările care vor avea loc la nivel național și care vor fi organizate de către Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) cu scopul de a pune în valoare potenţialul şi rolul proprietăţii intelectuale pentru  dezvoltarea economică, culturală şi socială a ţării noastre.

În lista acțiunilor dedicate Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale se înscrie tradiționalul Simpozion anual de proprietate intelectuală ”LECTURI AGEPI”, care va avea loc în perioada 19-20 aprilie curent, în sala de conferințe a AGEPI. Tematica ediției din acest an a Simpozionului este axată pe probleme actuale ale protecţiei, respectării şi valorificării proprietății intelectuale, inclusiv în mediul online, precum și instruirii și perfecționării cadrelor în domeniu. La eveniment vor participa specialiști din cadrul AGEPI, centre științifice și de inovare, universități, asociații profesionale, autorități ale administrației publice centrale din Republica Moldova, precum și reprezentanți ai oficiilor de proprietate intelectuală din România, Georgia și Federația Rusă.

Pe 26 aprilie, marcarea acestei sărbători mondiale va începe cu organizarea unor lecții deschise la câteva licee din municipiul Chișinău. Specialiștii AGEPI vor vorbi elevilor despre proprietatea intelectuală și rolul inovării pentru o viață mai bună.

Tot pe 26 aprilie, în centrul capitalei, în Scuarul Catedralei, la ora 15:30, AGEPI va organiza un flash-mob cu genericul „Inovarea – Pentru o viață mai bună”. La eveniment vor participa un grup de tineri de peste 100 de persoane, de la Centrul Republican pentru Copii şi Tineret „Artico”. De asemenea, în locurile publice din Chișinău vor fi diseminați fluturași informativi despre marcarea Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale și despre evenimentele organizate de AGEPI cu această ocazie.

Programul manifestațiilor dedicate acestei sărbători va culmina cu un eveniment inedit organizat de AGEPI, la Centrul comercial Shopping MallDova, începând cu ora 17:00. Toţi cei prezenţi la eveniment vor avea ocazia să asculte muzică bună, să susțină tinerii  interpreți, să participe la o serie de concursuri cu premii, să descopere câteva produse inovative, să urmărească o bătălie între roboți şi, nu în ultimul rând, să admire un show de excepţie cu experimente de laborator care vor demonstra că știința poate fi foarte distractivă. La eveniment poate participa orice persoană interesată de a afla mai multe noutăți din lumea miraculoasă a invențiilor și proprietății intelectuale.

Nu pierdeți ocazia de a fi printre participanții la aceste evenimente inedite. Vă așteptăm să sărbătorim împreună Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale și să punem în valoare importanța inovațiilor și a creațiilor intelectuale pentru viața de zi cu zi a cetățenilor.

Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale se marchează încă din anul 2000, iar 26 aprilie reprezintă ziua în care a intrat în vigoare Convenţia de constituire a Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (1970).