2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Delegatia Republicii Moldova participa la cea de-a 50-ea serie de Reuniuni ale statelor membre ale OMPI

08.10.2012

In perioada 1-9 octombrie 2012, la Geneva se desfasoara cea de-a 50-ea serie de Reuniuni ale statelor membre ale Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale (OMPI).

Republica Moldova este reprezentata la aceste reuniuni de catre delegatia Agentiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuala (AGEPI), condusa de dna Lilia BOLOCAN, Director General AGEPI. La deschiderea actualei serii de adunari a fost prezent si dl Victor MORARU, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar, reprezentant permanent al Misiuni permanente a Republicii Moldova pe langa Oficiul ONU de la Geneva.

In mesajul sau de deschidere, adresat inaltului for, dl GURRY, Directorul General al OMPI, a mentionat rolul determinant al proprietatii intelectuale, drept motor al inovarii si al inovatiilor competitive. Totodata, numarul tot mai mare de litigii in domeniul brevetelor in instantele de judecata din toata lumea a confirmat inca o data necesitatea existentei unui sistem de protectie a proprietatii intelectuale la nivel international.

Pozitia proprietatii intelectuale, in calitate de camp de lupta pentru o concurenta acerba, subliniaza necesitatea unui sistem bazat pe norme internationale”, a subliniat dl Fr. GURRY in adresarea sa catre delegati cu ocazia inaugurarii lucrarilor Adunarii anuale a statelor membre ale OMPI.

Dr. Fr. GURRY a apreciat inalt spiritul constructiv de colaborare al reprezentantilor statelor membre care a condus la adoptarea, in iunie 2012, a Tratatului de la Beijing privind protectia interpretarilor audiovizuale si si-a exprimat speranta ca acest spirit se va transmite si in cadrul altor procese de negociere in derulare. Dl Fr. GURRY a incurajat statele membre sa adopte foaia de parcurs pentru un nou instrument juridic international privind imbunatatirea accesului la operele publicate pentru persoanele cu deficiente de vedere si cu posibilitati limitate de percepere a informatiei tiparite.

Directorul General al OMPI a chemat statele membre sa convina asupra incheierii unui nou Tratat privind dreptul desenelor si modelelor industriale, mentionand ca noul instrument trebuie privit mai degraba ca un acord chemat sa faciliteze activitatea in domeniu si sa simplifice formalitatile.

Apreciind progresul inregistrat de statele membre pe parcursul ultimilor 2 ani in cadrul discutiilor pe marginea elaborarii unui instrument international privind proprietatea intelectuala, resursele genetice, cunostintele traditionale si expresiile traditionale de folclor, dr. Fr. GURRY a incurajat statele membre sa continue aceste discutii pentru a obtine un rezultat pozitiv catre Adunarea generala din anul 2013.

Declaratia completa a dlui Fr. GURRY poate fi accesata pe adresa:http://www.wipo.int/pressroom/en/articles/2012/article_0021.html.

In discursul sau adresat Adunarii generale OMPI, dna Lilia BOLOCAN, Director General AGEPI, a reiterat angajamentul Republicii Moldova de a contribui la consolidarea Sistemului de protectie a proprietatii intelectuale la nivel international si national, care sa serveasca cresterii economice si depasirii crizei financiare. In continuare, dna BOLOCAN a informat statele membre si Conducerea OMPI despre ultimele realizari obtinute de tara noastra in vederea cultivarii respectului pentru proprietatea intelectuala, cresterii nivelului de protectie si asigurare a respectarii drepturilor de PI.

Detalii despre desfasurarea lucrarilor Adunarii generale OMPI pot fi accesate pe adresa: http://www.wipo.int/about-wipo/en/assemblies/session_50.html