2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Concursul „Cel mai bun elev inovator Genius” și-a desemnat câștigătorii

20.05.2017

Cei mai ingenioși și creativi elevi din Republica Moldova s-au adunat astăzi, 20 mai, în cadrul Concursului național „Cel mai bun elev inovator Genius”, ediția a X-a. Evenimentul a avut loc la Liceul Academiei de Științe a Moldovei.

La festivitatea de desemnare a laureaților concursului au participat conducerea Academiei de Științe, Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), Agenției pentru Inovare și Transfer Tehnologic (AITT), oficiali din partea Parlamentului Republicii Moldova, ministerelor Educației, Tineretului și Sportului, Mediului, reprezentanți ai comunității academice și universitare, mediului de afaceri, profesori, studenți, elevi și părinți.

În cadrul festivității de inaugurare, Directorul general AGEPI, Octavian Apostol, a felicitat elevii pentru creativitate, ingeniozitate, pentru că au îndrăgit domeniul inovațiilor și i-a îndemnat să se lăse atraşi de provocarea de a face ceva nou şi util pentru toți cei care îi înconjoară. Octavian Apostol a menționat că AGEPI este instituția care pune accentul pe stimularea creativității, spiritului inovativ al tinerilor și a curiozității în descoperirea soluțiilor inovative.

După inaugurare, oaspeții de onoare dar și membrii juriului au vizitat expoziția. După examinarea și evaluarea lucrărilor expuse la standuri, juriul a stabilit învingătorii ediției a X-a a concursului, pentru cele mai originale şi creative lucrări.

Astfel, deținătorii Premiului Mare au fost desemnați Dan Butmalai și Valentin Vozian, Liceul AȘM, pentru lucrarea „Sistem Centralizat de Drone”.

Locul II a revenit următorilor concurenți: Eugenia Briciuc și Mihaela Ciornenchi, Liceul Teoretic „G. Asachi”, or. Ungheni, pentru lucrarea Reciclarea deșeurilor animaliere și reziduale ce conțin celuloză „Obținerea biogazului” și Sandu Petrașco, Liceul AȘM, cu lucrarea „Robotul Floarea Soarelui”.

Pe locul III s-au clasat Tudor Lapp și Dimitrie Gînju de la Liceul Teoretic "Dante Alighieri", din Chișinău, cu lucrarea "Purificarea apei de produse petroliere", Rusu Cristian și Boicu Cristian, de la Liceul AȘM, cu lucrarea "PiClodu – primul cloud de compresie din lume bazat pe inteligență artificială" și Boiarin Ilie de la Școala Profesională Nr. 6, Chișinău, pentru lucrarea "Traductor de vibrații".

Premiul pentru cel mai activ raion a fost acordat raionului Ungheni, iar premiul pentru cel mai activ liceu a fost obținut de Liceul Teoretic "Petre Ştefănucă", din Ialoveni.

Câștigătorii concursului au primit diplome de participare și premii băneşti de la organizatori, inclusiv de la AGEPI.

De asemenea, în cadrul ediției curente a concursului, la inițiativa AGEPI, în premieră, a fost acordat Trofeul Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale. Astfel, Trofeul OMPI a fost decernat lui Ion Cerempei, de la Liceul Teoretic „George Călinescu” din municipiul Chișinău pentru lucrarea „Motor cu ardere internă în doi timpi”. Trofeul a fost însoțit și de un premiu bănesc acordat de AGEPI în valoare de 3 mii de lei.

Ediția din acest an a Concursului „Cel mai bun elev inovator Genius” a fost jubiliară și a întrunit 100 de participanţi, din 36 de instituții educaționale care au venit din 14 raioane și municipii.

Concursul a fost desfășurat și susținut de Academia de Științe a Moldovei, în parteneriat cu Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, Agenția pentru Inovare și Transfer Tehnologic, Ministerul Educației, Universitatea și Liceul Academiei de Științe a Moldovei. Competiția a fost organizată în scopul stimulării creativităţii şi capacităţilor inovaţionale ale elevilor și pentru încurajarea spiritului creativ şi ingeniozităţii în rândul tinerii generaţii.