2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Concursul în domeniul proprietății intelectuale pentru tineri și-a anunțat câștigătorii

24.12.2020

Pe 23 decembrie, au fost anunțați câștigătorii Concursului în domeniul proprietății intelectuale pentru tineri organizat de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci din România (OSIM) și Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA).

Ajuns la ce-a de-a IV-a ediție Concursul a fost lansat la 26 aprilie 2020 sub genericul Inovează pentru un viitor verde și, în pofida dificultăților cauzate de pandemia COVID 19, s-a bucurat de un interes sporit din partea tinerilor, înregistrând un număr de 46 de participanți din toate regiunile țării.  

Conform Regulamentului, 10 participanți, care au trecut în etapa finală a Concursului, au pregătit o comunicare în domeniul proprietății intelectuale pe care au prezentat-o într-o manieră cât mai interactivă Comitetului organizatoric întrunit în zile de 21 și 22 decembrie curent. După prezentarea online a lucrărilor, membrii juriului au decis cine sunt câștigătorii Concursului în domeniul proprietății intelectuale pentru tineri.

Astfel, premiul I pleacă în acest an la Glodeni. Andreea Buzatu, elevă în clasa a XII-a a Liceului Teoretic „Vasile Coroban” din această localitate, s-a plasat pe locul I. În etapa finală, Andreea a impresionat cu o prezentare cu genericul „Construiește astăzi viitorul verde al zilei de mine. Descrieți în ce mod inovațiile ecologice ar putea schimba lumea”.

Locul II a fost ocupat de Ana Berjan, elevă în clasa a IX-a a Gimnaziului din satul Țaul. Ea a prezentat un filmuleț cu genericul „Localitatea mea un mediu nepoluat”.

Pe locul III s-a situat Camelia Irodoi, elevă în clasa a XII-a a Liceului Teoretic „B. P. Haşdeu” din satul Cotova, raionul Drochia, care a prezentat comunicarea cu genericul „Sursele de energie alternativă versus sursele de energie convențională. Oportunități, potențial și beneficii”.

Tradițional, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova a venit cu trei premii bănești pentru concurenții clasați pe locurile IV, V și VI, și care au fost acordate după cum urmează:

Locul IV -  Nicoleta Lisevici, elevă în clasa a XII-a a Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Leova. În etapa finală, Nicoleta a prezentat filmulețul „Cum să fii EcoFriendly în orașul Leova”;

Locul V -  Russu Luminița, elevă în clasa a IX-a a Liceului Teoretic  ”Alexei Mateevici” din Șoldănești. Luminița a  venit cu prezentarea ”Pirateria și plagiatul. Fenomen ce omoară creativitatea”;

Locul VI - Berliba Ina, elevă în cl. XI-a a Liceului Teoretic ”Mihai Eminescu”. Ina a prezentat în fața Comitetului organizatoric lucrarea ”Surse de energie alternativă versus surse de energie convențională: oportunități, potențial și beneficii pentru Republica Moldova”.

Toți finaliștii Concursului vor primi diplome de participare și materiale promoționale oferite de organizatori.  

Directorul general al AGEPI, Viorel Iustin, a mulțumit participanților pentru implicare, apreciind lucrările prezentate ca fiind creative și interesante. „Suntem convinși că așa tip de colaborare, dintre elevi și instituțiile statului, va contribui și în continuare la promovarea spiritului participativ și va ajuta la implementarea inițiativelor tinerilor. Cu acest prilej, vă urăm succes în dezvoltarea capacităților creative și sperăm că toate cunoștințele obținute prin participarea la acest Concurs vă vor fi de mare ajutor în viitor”, a subliniat Directorul general al AGEPI.

Cuvinte de încurajare pentru participanți a adresat și Angela Prisacaru, consultant principal al Direcției învățământ general din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, urându-le tuturor participanților la Concurs mult succes în continuare.

Concursul în domeniul proprietății intelectuale este organizat anual și este destinat tinerilor care studiază în instituțiile de învățământ general din clasele a IX-XII-a, profesional tehnic, secundar și profesional tehnic post-secundar.

Scopul concursului constă în promovarea sistemului de proprietate intelectuală, sensibilizarea tinerilor asupra fenomenelor de contrafacere și piraterie, dezvoltării de aptitudini și spirit competitiv, formarea unui mediu de comunicare între tinerii pasionați de domeniul proprietății intelectuale şi favorizarea schimbului de opinii şi experienţă.