2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Comunicat de presa: Vizita Directorului general al Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale la ASEM

22.10.2012

Pe data de 23 octombrie curent, Directorul general al Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale (OMPI), dl Francis Gurry, care a sosit la Chisinau la invitatia Prim-ministrului Republicii Moldova, dlui Vladimir Filat, va efectua o vizita de lucru la Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM), una din cele mai prestigioase institutii de invatamant superior din tara noastra.

In prezenta membrilor Senatului ASEM, a corpului profesoral si studentilor, in Sala de conferinte „Eugen Hriscev” a ASEM, dlui Francis Gurry i se va conferi titlul Doctor Honoris Causa al ASEM.

Propunerea privind conferirea titlului onorific Doctor Honoris Cauza al Academiei de Studii Economice din Moldova Directorului general al OMPI, dlui Francis GURRY, a fost inaintata Senatului ASEM de catre Consiliul Facultatii Business si Administrarea Afacerilor si reprezinta o recunoastere explicita a performantelor profesionale si academice ale distinsei personalitati, a meritelor sale deosebite in incurajarea creativitatii, inovarii si dezvoltarii sistemului international de protectie a proprietatii intelectuale.

Ceremonia de conferire a titlului Doctor Honoris Cauza al ASEM va avea loc pe 23 octombrie curent, intre orele 11.15-11.45, in Sala de conferinte „Eugen Hriscev” a ASEM (str. Banulescu-Bodoni, 61).

La finalul ceremoniei, dl GURRY va tine un discurs privind rolul proprietatii intelectuale in dezvoltarea economica, sociala si culturala a tarilor lumii in fata Conducerii ASEM, a membrilor Senatului, a profesorilor si studentilor, prezenti la ceremonie.

La eveniment sunt invitati reprezentantii mass-media din republica.

Serviciul de presa al AGEPI
Tel.: 400588; 400586

Dosar de presa:

Dl Francis GURRY s-a nascut la 17 mai 1951 in Australia, si-a facut studiile la Universitatea din Melbourne, unde in 1974 a obtinut licenta in drept (Bachelor of Laws (LL.B)), iar in 1976 – a sustinut masteratul in acelasi domeniu (Master of Laws (LL.M)).

In perioada 1977-1979 a fost student cercetator (Research Student) la Facultatea de Drept a Universitatii din Cambridge, Marea Britanie, unde in 1980 sustine cu succes teza de doctor, obtinand titlul de doctor in filosofie (Doctor of Philosophy Ph. D).

Din 1985 dl Francis GURRY si-a inceput cariera in cadrul Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale, initial in calitate de consilier juridic in Biroul Dezvoltarea cooperarii si relatii externe pentru Asia si Pacific (Development Cooperation and External Relations Bureau for Asia and the Pacific), iar din 1988 activeaza in Sectia legislatia in domeniul proprietatii industriale, Directia proprietate Industriala (Industrial Property Division).

Dl GURRY a adus o importanta contributie in crearea, in 1994, a Centrului de Arbitraj si Mediere al OMPI, care a permis solutionarea pe cale amiabila (non-juridica) a mai multor litigii aparute in domeniul proprietatii intelectuale. De asemenea, a participat activ la elaborarea unei politici unice de solutionare a litigiilor privind numele de domeniu.

Incepand cu 1997, face parte din echipa manageriala a Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale, initial in calitate de asistent al Directorului general si Consilier juridic, iar din 2003 indeplineste functia de Director general adjunct, cu responsabilitatea pentru Centrul OMPI de Arbitraj si Mediere, statistica OMPI, Tratatul de cooperare in domeniul brevetelor (PCT); legislatia in domeniul brevetelor si Clasificarea Internationala de Brevete; Resursele genetice, cunostintele traditionale, expresiile traditionale culturale/expresii de folclor.

In octombrie 2008 a fost desemnat in functia de Director general al Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale. In calitate de Director general, dl Gurry abordeaza numeroase provocari pentru a asigura ca OMPI si sistemul international de proprietate intelectuala sa incurajeze in permanenta inovarea si creativitatea si sa contribuie la sustinerea relatiilor de piata din intreaga lume. Aceste provocari necesita raspuns la intrebari precum: In ce mod OMPI si oficiile nationale de PI satisfac cererea crescanda pentru serviciile de brevete? Este oare nevoie de transformari in sistemul de protectie a drepturilor de autor pentru a asigura importanta acestuia in conditiile unor schimbari rapide care au loc in mediul de afaceri si in tehnica? Cum se poate asigura respectarea drepturilor de proprietate intelectuala in conditiile in care ia amploare comercializarea bunurilor contrafacute si piratate? Cum poate OMPI sa promoveze participarea activa a tuturor tarilor la crearea inovatiilor, la dezvoltarea unei economii bazate pe cunoastere si la utilizarea beneficiilor pe care le ofera acestea?

Pentru a rezolva problemele stringente din domeniul proprietatii intelectuale in secolul XXI, dl GURRY a initiat realizarea unui program amplu de modificare strategica a managementului si a activitatii OMPI. Aceste actiuni au ca scop aducerea programelor, resurselor si structurilor OMPI in conformitate cu un nou ansamblu de obiective strategice, astfel incat Organizatia sa poata functiona mai eficient intr-un mediu care se schimba rapid din punct de vedere tehnologic, cultural si geoeconomic.

Dl Francis GURRY este bine cunoscut ca autor si coautor a numeroase publicatii in domeniul protectiei proprietatii intelectuale.