2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Comunicat de presa AGEPI: Vizita de lucru la Chisinau a Directorului general al Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale

19.10.2012

La invitatia Prim-ministrului Republicii Moldova, dlui Vladimir Filat, in perioada 22-23 octombrie curent, Directorul general al Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale (OMPI), dl Francis Gurry va efectua o vizita de lucru in Republica Moldova. Dl GURRY va fi insotit de Michal Svantner, Director Directie OMPI de colaborare cu unele tari din Europa si Asia.

In conformitate cu Programul vizitei, la 22 octombrie curent, va avea loc intalnirea Directorului general OMPI cu dl Vladimir Filat, Prim-ministru al Republicii Moldova, pe parcursul careia va fi semnat Memorandumul de Intelegere intre Guvernul Republicii Moldova si Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale privind cooperarea in domeniul proprietatii intelectuale.

Scopul Memorandumului rezida in coordonarea si desfasurarea activitatilor comune privind consolidarea capacitatii de utilizare si exploatare a sistemului de proprietate intelectuala de catre mediul de afaceri, in special din sfera business-ului mic si mijlociu, institutiile de cercetare si invatamant superior; perfectionarea sistemului de asigurare a respectarii drepturilor de proprietate intelectuala in Republica Moldova in vederea eficientizarii actiunilor de prevenire si combatere a incalcarii drepturilor de proprietate intelectuala, precum si de aparare a acestor drepturi; sporirea gradului de constientizare a avantajelor oferite de sistemul de PI in Republica Moldova de catre societate; consolidarea capacitatilor institutionale ale Agentiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova (AGEPI) etc.

Semnarea Memorandumului va fi urmata de un briefing de presa sustinut de catre dnii Vladimir Filat si Francis Gurry la Casa Guvernului.

In dimineata zilei de 23 octombrie curent, dl Francis Gurry va avea o intalnire cu Presedintele Republicii Moldova, dl Nicolae TIMOFTI, in cadrul careia se vor aborda subiecte ce tin de cooperarea dintre OMPI si Republica Moldova in domeniul proprietatii intelectuale.

Tot in aceasta zi, incepand cu ora 10.00, dl Francis GURRY va participa la deschiderea lucrarilor Simpozionului Interregional privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuala organizat la Chisinau de catre AGEPI in cooperare cu OMPI, la care vor participa peste 60 de reprezentanti ai autoritatilor nationale responsabile de protectia si asigurarea respectarii drepturilor de proprietate intelectuala din 35 de tari din Europa si Asia, inclusiv din Republica Moldova. Simpozionul se va desfasura pe parcursul a doua zile – 23-24 octombrie curent - in Sala de conferinte a Palatului Republicii din Chisinau. La deschiderea Simpozionului Interregional vor participa, de asemenea, Ministrul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, dl Dorin Recean si Directorul general AGEPI, dna Lilia BOLOCAN.

In aceeasi zi, Directorul general OMPI va vizita Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM), una din cele mai prestigioase institutii de invatamant superior din tara noastra. In prezenta membrilor Senatului ASEM, a corpului profesoral si studentilor, in Sala de conferinte „Eugen Hriscev” a ASEM, dlui Francis Gurry i se va conferi titlul Doctor Honoris Causa al ASEM. Dr. GURRY va tine un discurs in fata auditoriului privind rolul proprietatii intelectuale in dezvoltarea economica, sociala si culturala a tarii.

Conform programului vizitei, delegatia OMPI se va intalni cu conducerea Agentiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuala.

In cadrul acestei intalniri, Directorul general al OMPI, dl Francis GURRY, si Directorul general al AGEPI, dna Lilia Bolocan, vor semna doua documente de referinta: Programul de cooperare dintre AGEPI si OMPI privind Tratatul de Cooperare in domeniul brevetelor si probleme asociate brevetelor si Memorandumul de cooperare dintre AGEPI si OMPI referitor la comunicarea electronica in cadrul Sistemului de la Madrid privind inregistrarea internationala a marcilor.

La finele vizitei Directorul general OMPI si Directorul general AGEPI vor trece in revista prioritatile colaborarii bilaterale pentru anul 2013.

Serviciul de presa al AGEPI
Tel.: 400588; 400586

Dosar de presa:

Dl Francis GURRY s-a nascut la 17 mai 1951 in Australia, si-a facut studiile la Universitatea din Melbourne, unde in 1974 a obtinut licenta in drept (Bachelor of Laws (LL.B)), iar in 1976 – a sustinut masteratul in acelasi domeniu (Master of Laws (LL.M)).

In perioada 1977-1979 a fost student cercetator (Research Student) la Facultatea de Drept a Universitatii din Cambridge, Marea Britanie, unde in 1980 sustine cu succes teza de doctor, obtinand titlul de doctor in filosofie (Doctor of Philosophy Ph. D).

Din 1985 dl Francis GURRY si-a inceput cariera in cadrul Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale, initial in calitate de consilier juridic in Biroul Dezvoltarea cooperarii si relatii externe pentru Asia si Pacific (Development Cooperation and External Relations Bureau for Asia and the Pacific), iar din 1988 activeaza in Sectia legislatia in domeniul proprietatii industriale, Directia proprietate Industriala (Industrial Property Division).

Dl GURRY a adus o importanta contributie in crearea, in 1994, a Centrului de Arbitraj si Mediere al OMPI, care a permis solutionarea pe cale amiabila (non-juridica) a mai multor litigii aparute in domeniul proprietatii intelectuale. De asemenea, a participat activ la elaborarea unei politici unice de solutionare a litigiilor privind numele de domeniu.

Incepand cu 1997, face parte din echipa manageriala a Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale, initial in calitate de asistent al Directorului general si Consilier juridic, iar din 2003 indeplineste functia de Director general adjunct, cu responsabilitatea pentru Centrul OMPI de Arbitraj si Mediere, statistica OMPI, Tratatul de cooperare in domeniul brevetelor (PCT); legislatia in domeniul brevetelor si Clasificarea Internationala de Brevete; Resursele genetice, cunostintele traditionale, expresiile traditionale culturale/expresii de folclor.

In octombrie 2008 a fost desemnat in functia de Director general al Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale. In calitate de Director general, dl Gurry abordeaza numeroase provocari pentru a asigura ca OMPI si sistemul international de proprietate intelectuala sa incurajeze in permanenta inovarea si creativitatea si sa contribuie la sustinerea relatiilor de piata din intreaga lume. Aceste provocari necesita raspuns la intrebari precum: In ce mod OMPI si oficiile nationale de PI satisfac cererea crescanda pentru serviciile de brevete? Este oare nevoie de transformari in sistemul de protectie a drepturilor de autor pentru a asigura importanta acestuia in conditiile unor schimbari rapide care au loc in mediul de afaceri si in tehnica? Cum se poate asigura respectarea drepturilor de proprietate intelectuala in conditiile in care ia amploare comercializarea bunurilor contrafacute si piratate? Cum poate OMPI sa promoveze participarea activa a tuturor tarilor la crearea inovatiilor, la dezvoltarea unei economii bazate pe cunoastere si la utilizarea beneficiilor pe care le ofera acestea?

Pentru a rezolva problemele stringente din domeniul proprietatii intelectuale in secolul XXI, dl GURRY a initiat realizarea unui program amplu de modificare strategica a managementului si a activitatii OMPI. Aceste actiuni au ca scop aducerea programelor, resurselor si structurilor OMPI in conformitate cu un nou ansamblu de obiective strategice, astfel incat Organizatia sa poata functiona mai eficient intr-un mediu care se schimba rapid din punct de vedere tehnologic, cultural si geoeconomic.

Dl Francis GURRY este bine cunoscut ca autor si coautor a numeroase publicatii in domeniul protectiei proprietatii intelectuale.

***

Prima vizita a unui Director general al OMPI in Republica Moldova a avut loc pe22-24 aprilie 1999. Aceasta a fost vizita de lucru a dr. Kamil Idris, Director general OMPI, care a dat curs invitatiei Presedintelui de atunci al Republicii Moldova, Petru LUCINSCHI, de a ne vizita tara.