2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Comunicat de presa AGEPI: A luat sfarsit vizita de lucru a Directorului general al Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale la Chisinau

24.10.2012

La invitatia Prim-ministrului Republicii Moldova, dlui Vladimir Filat, in perioada 22-23 octombrie curent, dl Francis Gurry, Directorul general al Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale (OMPI) a efectuat o vizita de doua zile in Republica Moldova. Pe parcursul vizitei la Chisinau dl GURRY a fost insotit de dl Michal Svantner, Director Directie OMPI pentru colaborarea cu unele tari din Europa si Asia.

In conformitate cu Programul vizitei, la 22 octombrie curent a avut loc intalnirea Directorului general OMPI cu dl Vladimir Filat, Prim-ministru al Republicii Moldova, pe parcursul careia a fost semnat Memorandumul de Intelegere intre Guvernul Republicii Moldova si Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale privind cooperarea in domeniul proprietatii intelectuale.

Referindu-se la Memorandul de Intelegere, Prim-ministrul a spus ca acest document vine sa impulsioneze protectia inovatiilor, a proprietatii intelectuale, sa incurajeze creativitatea ca factor determinant al dezvoltarii tarii. Dl Vladimir Filat a subliniat de asemenea ca acest acord va consolida capacitatile institutionale ale Agentiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova si ale altor autoritati investite cu functii si responsabilitati in domeniu.

Prim-ministrul a evidentiat faptul ca cetatenii Republicii Moldova nu au constientizat inca pe deplin faptul ca proprietatea intelectuala este un factor-cheie al dezvoltarii economice. Domnia sa a mentionat ca o crestere de 1% a numarului de brevete genereaza o crestere de 2,8% a investitiilor straine directe in cresterea economica. „Aceasta inseamna ca putem construi impreuna o tara moderna numai prin incurajarea inovatiei si a creatiei", a spus dl Vladimir Filat.

In cadrul intrevederii, Prim-ministrul a multumit pentru sprijinul oferit de OMPI Republicii Moldova pe parcursul timpului. La randul sau, dl Francis Gurry a mentionat ca este o placere pentru el sa viziteze tara noastra, iar colaborarea dintre Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale si Republica Moldova este foarte buna, tara noastra fiind un membru constructiv al OMPI.

Detalii la: http://www.gov.md/libview.php?l=ro&idc=436&id=5618

La 23 octombrie curent a avut loc intrevederea dlui Francis Gurry cu Presedintele Republicii Moldova, dl Nicolae Timofti. In debutul intalnirii Presedintele tarii a subliniat importanta respectarii drepturilor de proprietate intelectuala pentru dezvoltarea economica si stiintifica a tarii noastre si a reiterat faptul ca Republica Moldova si-a asumat fata de Uniunea Europeana si fata de alti parteneri internationali obligatia de a aplica in practica legislatia cu privire la proprietatea intelectuala, mecanismele de contracarare a fenomenelor de contrafacere si piraterie, dar a admis ca inca exista cazuri flagrante de incalcare a legislatiei din domeniu.

La randul sau, Directorul general al OMPI a salutat eforturile autoritatilor de la Chisinau de a asigura protectia drepturilor de proprietate intelectuala si a apreciat inalt activitatea Agentiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuala in acest domeniu.

http://www.presedinte.md/press.php?p=1&s=8678&lang=rom

Conform Programul vizitei la Chisinau, Directorul general al OMPI, dl Francis Gurry, a participat alaturi de Ministrul Afacerilor Interne, dl Dorin Recean, si Directorul general AGEPI, dna Lilia Bolocan, la deschiderea Simpozionului interregional privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuala, care isi desfasoara lucrarile in Sala de conferinte a Palatului Republicii in perioada 23-24 octombrie curent.

In aceeasi zi, in prezenta membrilor Senatului Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM), a corpului profesoral si studentilor de la aceasta institutie de invatamant superior, dlui Francis Gurry i s-a conferit titlul Doctor Honoris Causa al ASEM. Dr. Gurry a tinut un discurs in fata celor prezenti privind rolul proprietatii intelectuale in dezvoltarea economica, sociala si culturala a tarilor lumii.

Delegatia OMPI a efectuat, de asemenea, o vizita de lucru la sediul Agentiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuala (AGEPI), pe parcursul careia Directorul general al OMPI, dl Fr. Gurry, a luat cunostinta de activitatea Agentiei si a semnat, de comun cu Directorul general al AGEPI, dna Lilia Bolocan, doua documente de referinta: Programul de lucru dintre AGEPI si OMPI privind Tratatul de Cooperare in domeniul brevetelor si problemele asociate brevetelor si Memorandumul de cooperare dintre AGEPI si OMPI referitor la comunicarea electronica in cadrul Sistemului de la Madrid privind inregistrarea internationala a marcilor.

In conformitate cu prevederile Programului comun de lucru dintre AGEPI si OMPI, Partile vor coopera in domeniul perfectionarii profesionale a examinatorilor din Republica Moldova privind procedurile Tratatului de Cooperare in domeniul Brevetelor (PCT), inclusiv exercitarea functiilor de oficiu receptor si oficiu desemnat, pe care le indeplineste AGEPI in virtutea atributiilor sale. De asemenea, Partile vor conlucra la organizarea campaniilor de informare a publicului cu referire la sistemul international de cooperare in domeniul brevetelor de inventie, la organizarea seminarelor, simpozioanelor si altor genuri de activitati in care vor fi antrenati savanti, inventatori, antreprenori, juristi, mandatari autorizati, alti specialisti din domeniul PI.

Totodata, Republica Moldova si OMPI vor colabora in vederea consolidarii capacitatilor in domeniul dezvoltarii sistemelor informationale si a bazelor de date in domeniul brevetelor pentru a optimiza schimbul de date intre cele doua institutii.

Prin semnarea Memorandumului de cooperare dintre AGEPI si OMPI referitor la comunicarea electronica in cadrul Sistemului de la Madrid va fi asigurata facilitarea comunicarii dintre oficii in procesul de inregistrare internationala a marcilor, se vor diminua cheltuielile de expediere a documentelor in format hartie si cele pentru corespondenta, procedura va deveni mai rapida, mai efectiva atat pentru solicitantii nationali, cat si pentru cei straini.

Serviciul de presa al AGEPI
Tel.: 400588; 400586

Galerie foto

1. Semnarea Memorandumului de Intelegere intre Guvernul Republicii Moldova si Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale privind cooperarea in domeniul PI

2. Deschiderea Simpozionului interregional privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuala

3. Vizita delegatiei OMPI la Academia de Studii Economice din Moldova, in cadrul careia dlui Francis Gurry, Director general OMPI, i-a fost conferit titlul Doctor Honoris Causa al ASEM

4. Vizita delegatiei OMPI la sediul Agentiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuala, pe parcursul careia au fost semnate doua memorandumuri in domeniul PI