Centrul pentru Combaterea Crimelor Informatice si BSA | The Software Alliance continua actiunile pentru prevenirea folosirii de software nelicentiat

06.04.2015

Un studiu recent arata ca software-ul nelicentiat si malware-ul sunt strans legate. Organizatiile pot reduce riscul de incidente de securitate informatica prin eliminarea software-ului nelicentiat din retelele proprii

Chisinau — 2015 — Un nou studiu initiat de BSA | The Software Alliance confirma legatura dintre software-ul nelicentiat si malware-ul aflat pe PC-uri. Analiza, realizata de firma globala de cercetare IDC, indica faptul ca, cu cat este mai ridicata rata software-ului nelicentiat pentru PC-uri intr-o tara, cu atat mai mult malware este intalnit, in general, pe PC-urile din acea tara. Implicatiile pentru autoritatile publice, companiile private si utilizatorii privati sunt evidente: eliminarea software-ului nelicentiat din retelele lor IT ar putea ajuta la reducerea riscului de incidente de securitate informatica.

”Infectarea cu malware poate provoca daune semnificative, iar organizatiile se straduiesc sa identifice cai pentru a se proteja cat mai bine”, a declarat Jodie Kelley, Vice Presedinte Senior si General Counsel al BSA. ”Aceasta analiza arata ca legatura dintre utilizarea de software nelicentiat si malware este reala, ceea ce inseamna ca o buna gestionare a software-ului este un prim pas pentru reducerea riscurilor de securitate informatica.”

,,Prevenirea si combaterea pirateriei software reprezinta una din prioritatile de baza ale Centrului pentru combaterea crimelor Informatice, astfel incit, atit produsele program, cit si sistemele de operare nelicentiate reprezinta factorul cel mai vulnerabil in cadrul prevenirii criminalitatii si asigurarii securitatii cibernetice.” a declarat seful Centrului pentru combaterea crimelor informatice al Inspectoratului National de Investigatii al Inspectoratului General de Politie, domnul Eugeniu Moraru.

Analiza statistica comparativa a ratelor la care software-ul nelicentiat este intalnit pe PC-uri in 81 de tari[1] si a ratei la care malware-ul este intalnit pe PC-uri, realizata de catre Microsoft[2], membru BSA., demonstreaza ca exista o puternica rata pozitiva de corelare (r=0.79) intre ratele de software nelicentiat si incidenta malware. Mai mult, se arata ca rata de utilizare de software nelicentiat dintr-o tara este un predictor important al ratei la care malware-ul este intalnit in aceeasi tara.

Acest raport porneste de la principalul studiu BSA, care examineaza ratele globale de utilizare de software nelicentiat in lume. In 2014, BSA Global Software Survey a aratat ca 90% din software-ul instalat in Moldova in anul precedent era nelicentiat, comparativ cu 43% la nivel global. De asemenea, acelasi studiu a relevat ca principalul motiv indicat de utilizatorii de pretutindeni pentru a nu utiliza software nelicentiat este evitarea amenintarilor de securitate generate de malware. Printre riscurile asociate cu software-ul nelicentiat, 64% din utilizatorii la nivel global au indicat accesarea neautorizata a sistemului de catre hackeri, ca principala ingrijorare, iar 59% au indicat pierderea de date.

BSA si Centrul de Combatere a Crimelor Informatice incurajeaza organizatiile sa implementeze proceduri interne de control, cum ar fi standard ISO pentru practici SAM (Software Assets Management), pentru a-si reduce expunerea la amenintari de securitate informatica, prin asigurarea ca tot software-ul instalat pe sistemele lor este deplin licentiat.

Din acest motiv, BSA a realizat, pe parcursul mai multor ani, o serie de campanii de informare adresate mediului de afaceri, incercand sa atraga atentia asupra amenintarilor de securitate asociate utilizarii de software nelicentiat.

Daniel Martin, BSA Outside Counsel Moldova: ”Studiul realizat de IDC confirma o perceptie deja existenta pe piata – obtinerea de software din surse neautorizate si nesigure poate atrage o rata mai mare de riscuri pentru securitatea PC-ului pe care software-ul este instalat si a retelei din care face parte. BSA a intuit aceasta realitate si continua campaniile informative pentru mediul de afaceri cu privire la astfel de riscuri.”

,,Asigurarea respectarii drepturilor de proprietate intelectuala este cu atit mai importanta, cu cit, urmare a parafarii Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana, tara noastra s-a angajat sa creeze un cadru legal functional, similar celui comunitar.” a mai precizat Eugeniu Moraru.

Raportul integral, denumit Unlicensed Software and Cybersecurity Threatspoate fi descarcat de pe website-ul BSA, de la adresa www.bsa.org/malware.

***

Despre Centrul pentru Combaterea Crimelor Informatice (CCCI)

Centrul pentru combaterea crimelor informatice al Inspectoratului National de Investigatii al Inspectoratului General de Politie a fost creat la 5 martie 2013, dupa reformarea MAI, in conformitate cu Hotarirea de Guvern nr. 986 din 24 decembrie 2012 si este o subdiviziune care realizeaza activitati e investigatie, in special combaterea crimelor informatice, deosebit de grave si exceptional de grave, precum si a celor cu o rezonanta sociala sporita, cu raspandire nationala sau transfrontaliera, comise cu ajutorul sistemelor informatice si mijloace tehnice moderne.

Contact:

Centrul pentru Combaterea Crimelor Informatice al INI al IGP, ccci@mai.gov.md

Despre BSA

BSA | The Software Alliance (www.bsa.org) este reprezentantul principal al industriei globale de software in fata guvernelor si pe piata internationala. Membrii sai se numara printre cele mai inovatoare companii din lume, creand solutii software care catalizeaza economia si imbunatatesc viata moderna. Cu sediul in Washington, DC, si operatiuni in mai mult de 60 de tari din intreaga lume, BSA deschide drumul programelor de conformare care promoveaza utilizarea software-ului legal si pledeaza pentru politici publice care incurajeaza inovatia tehnologica si genereaza crestere in economia digitala.

Contact:

Daniel Martin, BSA Outside Counsel, Moldova, dmartin@aci.md