2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Cea mai mare expoziție de invenții din Republica Moldova și-a deschis ușile

15.11.2017

Astăzi a fost inaugurată cea de-a XV-a ediție a Expoziției Internaționale Specializate "INFOINVENT". Evenimentul are loc în incinta Pavilionului Central al Centrului Internațional de Expoziții ,,Moldexpo”. Expoziția va fi deschisă până sâmbătă.

Evenimentul este organizat de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) în parteneriat cu Academia de Științe a Moldovei (AȘM), Agenția pentru Inovare și Transfer Tehnologic (AITT) și CIE "Moldexpo" și cu susținerea Oficiului European de Brevete (OEB).

La expoziție participă aproape de 100 de instituții și întreprinderi, tineri creatori și inventatori din Republica Moldova, România, Portugalia, Croația, Cehia, Coreea de Sud, Taiwan, Turcia, Maroc, Indonezia etc., care prezintă la standurile expoziționale aproximativ 400 de invenții, produse/servicii inovative și creative, proiecte inovaționale și de inovare și de transfer tehnologic etc.

Lucrările participanților sunt expuse la 5 compartimente: invenții, soiuri de plante și design industrial; produse și servicii inovative; proiecte de inovare și de transfer tehnologic; creația tinerilor și industrii creative.

În cadrul festivității de inaugurare, Directorul general al AGEPI, Lilia Bolocan a salutat participanții și oaspeții la expoziție, menționând că INFOINVENT este un eveniment major pentru Republica Moldova. Lilia Bolocan și-a exprimat încrederea ca INFOINVENT va atrage investiții în activitatea de inovare și transfer tehnologic, va dezvolta cooperarea tehnico-științifică regională și internațională și va contribui la stimularea de noi idei. Totodată, pentru vizitatorii interesați, expoziția este o veritabilă platformă de informare în domeniul proprietății intelectuale, precum și în domeniul valorificării inovațiilor și proiectelor de transfer tehnologic, a adăugat Directorul general AGEPI.

La rândul său, Directorul Principal pentru cooperare europeană și internațională al Oficiului European de Brevete (OEB), François-Régis Hannart, a apreciat eforturile AGEPI în organizarea evenimentului și a menționat că pentru participanți expoziția reprezintă o oportunitate de a-și împărtăși ideile cu alți colegi, care ulterior vor duce la crearea altor lucrări creative, inovative etc. „Sunteți câștigătorii admirației noastre”, a subliniat reprezentantul OEB.

Prezent la expoziție, responsabilul de Programe pentru Țările din Europa Centrală și Baltice și Țările Mediteraniene, Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (OMPI), Ryszard Frelek, a mulțumit pentru invitația la acest eveniment important pentru Republica Moldova și a invitat participanții să vină cu cât mai multe soluții inovative și tehnologii noi pentru a spori productivitatea și calitatea vieții.

Cu un cuvânt de salut au venit și Directorul General interimar al Agenției pentru Inovare și Transfer Tehnologic (AITT), Roman Chirca, precum și Prim-vicepreședintele Academiei de Științe a Moldovei, Ion Tighineanu, menționând că Republica Moldova dispune de un potențial de cercetare și inovare important, ceea ce permite crearea unor produse cu valoare adaugată în folosul întregii societăți.

La festivitatea de inaugurare au mai participat Directorul general al CIE "Moldexpo" S.A. Arcadie Andronic, reprezentanți ai autorităților publice centrale, ai organizațiilor internaționale și naționale din domeniul proprietății intelectuale, ai instituțiilor de cercetare și învățământ superior, inventatori, cercetători și tineri creativi.

În cadrul expoziției se va desfășura și un program adițional de manifestări, care cuprinde conferințe, seminare și ateliere de lucru.

Astfel, în perioada 15-16 noiembrie, la Casa Vinului, va avea loc Conferința Inovațională Internațională cu genericul „Proprietate Intelectuală – Inovații – Calitatea Vieții”. Evenimentul este organizat de AGEPI, în cooperare cu Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (OMPI) și cu sprijinul Proiectului de asistenţă tehnică al UE „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în Republica Moldova”. Aflată la cea de-a treia ediție, Conferinţa va aborda subiecte ce țin de politicile și strategiile naționale în domeniul inovaţiilor și a proprietății intelectuale pentru creșterea economică a țării; rolul inovațiilor și al proprietății intelectuale în dezvoltarea afacerilor și, respectiv, creșterea calității vieții; mecanismele de încurajare a inovațiilor și transferului tehnologic etc. Deschiderea Conferinței va avea loc pe 15 noiembrie, ora 13.30.

Joi, 16 noiembrie, la ora 14:00, în Pavilionul central al Moldexpo, va fi organizat un master-class în domeniul împletitului din fibre vegetale (pănuși) prezentat de meșterul popular Natalia Cangea, cu participarea copiilor din cadrul Centrului de creație și agrement al copiilor din Criuleni.

Vineri, 17 noiembrie, ora 10:00, în sala de conferințe a Pavilionului central al "Moldexpo", va avea loc Bursa invențiilor “Finanțarea întreprinderilor inovaționale în cadrul Programului Orizont 2020”. Evenimentul este organizat de Agenția pentru Inovare și Transfer Tehnologic.

Tot pe 17 noiembrie, cu începere de la ora 11:00, în Pavilionul central al Moldexpo, va avea loc un Atelier de lucru privind informația de brevet și sistemul de validare. Evenimentul este organizat de AGEPI, în parteneriat cu Oficiul European de Brevete.

Conform programului expoziției, pe 17 noiembrie, ora 15.00, în incinta Pavilionului central al Moldexpo, va avea loc festivitatea de premiere a laureaților Expoziției Internaționale Specializate "INFOINVENT".  Printre cele mai importante distincții care vor fi acordate menționăm: Premiul Guvernului Republicii Moldova “Inventator remarcabil”; distincții ale Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale; medalii și trofee ale AGEPI; mențiuni și diplome ale partenerilor etc.

Sâmbătă, 18 noiembrie, ora 11:00, în incinta Pavilionului central al Moldexpo, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, organizează un Follow-up cu genericul "Industrii creative: de la idee la business". În cadrul evenimentului, mai mulți speakeri din domeniul industriilor creative își vor împărtăși din experiența proprie și vor vorbi despre potențialul substanțial al acestui sector care ar putea fi un atu important în dezvoltarea socială și economică a Republicii Moldova.

Expoziția Internațională Specializată ”INFOINVENT” reprezintă un mediu ideal pentru întâlniri de afaceri între inventatori, cercetători și reprezentanții sectorului investițional. Este un eveniment major pentru întreaga comunitate științifică și inovațională a Republicii Moldova.

De la prima ediție a EIS "INFOINVENT"(1997) și până în prezent, în cadrul evenimentului au participat peste 1000 de expozanţi prezentând mai mult de 4000 de invenţii şi cicluri de invenţii din diverse domenii ale științei și tehnicii.