2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Caleidoscopul inovatiilor de ultima ora la Salonul „INVENTIKA–2006”

19.10.2006

La Bucuresti, in cadrul Complexului Expozitional ROMEXPO, s-a desfasurat cea de-a X-a editie a Salonului International de Inventii, Cercetare Stiintifica si Tehnologii noi „INVENTIKA–2006”. Expozitia jubiliara a fost organizata in perioada 3-7 octombrie sub patronajul Ministerului Educatiei si Cercetarii din Romania si al Salonului International de Inventii Tehnici si Produse Noi de la Geneva, cu sprijinul Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci, Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si Camerei de Comert si Industrie a municipiului Bucuresti, care au conferit un suport competent participantilor.

Salonul „INVENTIKA–2006” i-a avut ca oaspeti de onoare pe dl Jean Luc Vincent, presedintele Salonului de la Geneva, si pe dl David Taji, presedintele Juriului International al Salonului de la Geneva, care a fost si presedintele Juriului actualei editii a Salonului. La editia curenta a Salonului au fost expuse peste 210 inventii din Croatia, Republica Moldova, Romania, Ungaria, Ucraina, Polonia, Serbia, Iran.

Inventatorii din Republica Moldova au fost prezenti cu 53 inventii elaborate in cadrul diverselor institutii stiintifice si universitare: Centrul National Stiintifico-Practic de Medicina Preventiva, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnica a Moldovei, Universitatea de Stat de Medicina si Farmacie „N. Testemitanu”, Institutul de Zoologie al ASM, Institutul de Genetica si Fiziologie a Plantelor al ASM etc.

Inventiile prezentate au fost clasificate in 23 de sectiuni: protectia mediului, controlul poluarii, medicina, chirurgie, neurochirurgie, agricultura, cresterea animalelor, silvicultura, energie, surse conventionale si neconventionale etc., fiind acordate 28 medalii de aur, 50 medalii de argint, 55 medalii de bronz. Cele mai bune inventii ale cercetatorilor moldoveni au fost apreciate cu 8 medalii de aur, 10 medalii de argint, 10 medalii de bronz.

ROMINVENT, care are ca actionar majoritar Camera de Comert si Industrie a Romaniei si Camera de Comert si Industrie a municipiului Bucuresti, a acordat 4 premii a cate 1000 dolari SUA pentru cele mai valoroase inventii prezentate la Salon, de care s-a invrednicit si un inventator din Republica Moldova - dl Constantin Spanu, reprezentantul Centrului National Stiintifico-Practic de Medicina Preventiva, pentru lucrarea „Metoda de tratament a hepatitei virale cronice C”.

In cadrul Salonului, Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a acordat 3 medalii de aur: inventatorilor Mircea Ciuhrii pentru „Preparate farmaceutice si parafarmaceutice obtinute din tesuturile insectelor”, Constantin Marin Antohi pentru inventia „Dispozitiv antipasare”, colectivului de autori Ioan Gabriel Sandu, Ion Sandu, Tudor Bounegru, Carmen Ioan, Maricica Vasilache pentru inventia „Dispersia pe baza de hidroxid de calciu pentru fixarea si intrarea frescelor, finisarilor si elementelor ornamentale vechi din marmura, beton si mortar”, iar Cupa AGEPI a fost acordata organizatorilor pentru buna desfasurare a expozitiei jubiliare.