2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

In cadrul Proiectului Twinning se desfasoara actiuni consacrate indicatiilor geografice din Republica Moldova

02.02.2012

In cadrul Proiectului Twinning „Suport pentru implementarea si respectarea drepturilor de proprietate intelectuala in Republica Moldova”, in perioada 16-20 ianuarie 2012 la AGEPI a avut loc o vizita de lucru a expertilor europeni Michel Durand, inginer principal al Ministerului Agriculturii, Consiliul regional Champagne-Ardenne, Franta, Veronique Fouks, sef al Serviciului juridic si international, Institutul National de Origine si Calitate (INAO), Franta, Simon Johnson, consilier in politicile Uniunii Europene in domeniul calitatii, Departamentul pentru mediu, alimentatie si afaceri rurale (Defra),Marea Britanie.

Programul vizitei de lucru a expertilor UE a inclus o intrevedere cu consilierul rezident TWINNING si omologul sau din RM, cu administratia AGEPI, cu membrii grupului de lucru, in sarcina caruia este pusa elaborarea „Manualului privind indicatiile geografice din Republica Moldova”. Din componenta grupului de lucru nominalizat, alaturi de expertii din cadrul AGEPI, fac parte reprezentantii autoritatilor competente abilitate cu atributii si responsabilitati referitoare la produsele cu denumiri de origine si indicatii geografice si la specialitatile traditionale garantate si ai autoritatilor competente responsabile de controalele oficiale privind conformitatea acestor produse (Hotararea Guvernului nr. 644 din 19.07.2010).

In cadrul reuniunii, Natalia Mogol, vicedirectorul Departamentului marci, modele si desene industriale, AGEPI, a prezentat un raport succint privind sistemul national de protectie a indicatiilor geografice, denumirilor de origine si specialitatilor traditionale garantate in Republica Moldova. Activitatea grupului de lucru s-a axat pe examinarea si stabilirea directiilor comune de activitate, determinarea structurii si continutului manualului in cauza, repartizarea responsabilitatilor, pregatirea primului proiect al publicatiei etc. Manualul, asupra caruia se lucreaza, va elucida urmatoarele aspecte: importanta economica a indicatiilor geografice, protectia lor la nivel national, efectele inregistrarii (durata protectiei, limitarea drepturilor), obtinerea dreptului de utilizare a unei denumiri de origine sau indicatii geografice (procedura, continutul dreptului), controlul respectarii prevederilor caietului de sarcini, asigurarea respectarii drepturilor, protectia la nivel international s. a.

Actiunile specialistilor din Republica Moldova, asistati de expertii UE, se incadreaza in angajamentele asumate de catre AGEPI in calitate de beneficiar principal al Proiectului Twinning.

***

In perioada 30 ianuarie-1 februarie 2012 la AGEPI a avut loc vizita de lucru a expertilor europeni Valerie Keller, managerul Proiectului pentru dezvoltarea ori evolutia indicatiilor geografice, Institutul National de Origine si Calitate (INAO), Franta, si Dariusz Goszczynski, directorul adjunct al Departamentului dezvoltare rurala, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Polonia.

Expertii europeni au participat la seminarul de instruire „Indicatiile geografice – Teorie”, destinat specialistilor AGEPI si reprezentatiilor autoritatilor competente abilitate cu atributii si responsabilitati referitoare la produsele cu denumiri de origine si indicatii geografice si la specialitatile traditionale garantate si ai autoritatilor competente responsabile de controalele oficiale privind conformitatea acestor produse (Hotararea Guvernului nr. 644 din 19.07.2010).

In cuvantul sau de salut, Lilia Bolocan, directorul general al AGEPI, a remarcat importanta sistemului de protectie a indicatiilor geografice, precum si necesitatea dezvoltarii acestuia in vederea promovari unei politici de calitate durabile.

Expertii Uniunii Europene Valerie Keller si Dariusz Goszczynski au prezentat cadrul legal al sistemului de inregistrare si protectie a produselor regionale, definitiile diverselor categorii de notiuni, cerintele si procedura de inregistrare la nivel national, in Franta si Polonia, precum si la nivel comunitar.

Expertii din Republica Moldova, la randul lor, au oferit mai multe detalii privind procedura de inregistrare la nivel national in Republica Moldova, delimitarea ariei geografice pentru producerea vinurilor cu denumire de origine si indicatie geografica in Republica Moldova, controalele la nivelul comertului cu ridicata si cu amanuntul.

De asemenea, in cadrul seminarului participantii au discutat teme precum: politicile de calitate in Uniunea Europeana; supravegherea sistemului, controlul ex officio; procedura de inregistrare: procedura nationala de evaluare, exemplul francez; caietul de sarcini – denumirea produsului, metoda producerii, legatura dintre produs, aria geografica, etichetarea; principiile de baza ale procedurii de verificare, rolul organismelor de certificare, rolul grupurilor de producatori si autoritatilor nationale; controalele comertului en gros si cu amanuntul; rolul autoritatilor nationale si regionale in crearea sistemului de protectie a indicatiilor geografice; aspectele economice ale sistemului: teoria asimetriei informatiei; indicatiile geografice in calitate de obiect al drepturilor de proprietate intelectuala si beneficiile inregistrarii. Un interes deosebit au trezit studiile de caz referitoare la asigurarea controlului respectarii caietului de sarcini, delimitarea ariei geografice, precum si deciziile Curtii Europene de Justitie referitoare la opozitiile internationale.

Proiectul Twinning „Suport pentru implementarea si respectarea drepturilor de proprietate intelectuala in Republica Moldova”este o initiativa a Comisiei Europene avand scopul de a ajuta tarile candidate sa obtina abilitatile si experienta necesare pentru adoptarea, implementarea si respectarea legislatiei Uniunii Europene. Proiectul a fost lansat la 1 noiembrie 2010 si se va incheia la 30 aprilie 2012.