2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Au fost desemnati Laureatii Concursului National „Cel mai bun elev inovator”, editia a VI-a

21.05.2013

Pe 18 mai curent, in incinta Bibliotecii Stiintifice Centrale „Andrei Lupan” a Academiei de Stiinte a Moldovei, a avut loc festivitatea de premiere a Laureatilor Concursului national „Cel mai bun elev inovator”, editia a VI-a, organizat de catre Academia de Stiinte a Moldovei, Ministerul Educatiei, Agentia pentru Inovare si Transfer Tehnologic a ASM, Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala si Universitatea Academiei de Stiinte a Moldovei.

La festivitatea de desemnare a laureatilor concursului au participat: acad. Gheorghe DUCA, presedintele ASM, Tatiana POTING, viceministru al Educatiei, acad. Ion TIGHINEANU, prim-vicepresedinte al ASM, m.c. Ion GUCEAC, secretar stiintific general al ASM, Roman CHIRCA, director al AITT, dr. Ion TIGANAȘ, vicedirector general AGEPI, acad. Maria DUCA, rectorul Universitatii Academiei de Stiinte a Moldovei, Peter Parsons, specialist Transfer Tehnologic, Marea Britanie, directori ai institutelor si organizatiilor din sfera stiintei si inovarii.

Festivitatea de inmanare a fost inaugurata de catre presedintele ASM, acad. Gheorghe Duca, care a mentionat importanta acestei competitii ce intruneste cei mai ingeniosi si cei mai inventivi elevi din tara. Cele 149 de lucrari prezentate au demonstrat ingeniozitatea, creativitatea si capacitatile inventive ale concurentilor in domeniile tehnologiilor informationale, mecanicii, agriculturii, ecologiei, energeticii, radioelectronicii etc. Acestea au fost evaluate de catre un Juriu competent, din componenta caruia au facut parte academicieni, inventatori cu renume din republica, inclusiv experti ai AGEPI. In urma evaluarii lucrarilor au fost desemnati urmatorii castigatori ai Concursului national „Cel mai bun elev inovator”, editia a VI-a:

Premiul I, apreciat cu cupa si premiu banesc in valoare de 3000 de lei, a fost acordat elevilor Vadim Crucirescu, Vasile Bacalim, Sergiu Pasat si Parascovia Mocanu de la Colegiul de Constructii din r-nul Hancesti, pentru lucrarea „Procedeu de armare a elementelor din zidarie si instrument pentru executare”;

Premiul II – cupa si cate un premiu in valoare de 2000 de lei au fost acordate pentru 2 lucrari – elevei Batovscaia Natalia, Gimnaziul nr. 3, or. Balti, pentru lucrarea „Fizica in povesti” si Veronica Sofroni, Liceul republican cu profil real din Chisinau, pentru lucrarea „Aditiv pentru furaje „Micorm” – produs al bioconversiei deseurilor industriei ciupercilor”;

Premiul III – cupa si cate un premiu banesc in valoare de 1000 de lei au fost acordate pentru 3 lucrari urmatorilor elevi: Dumitrita Spinu si Ana Sleahtitchi, clasa a XII-a de la Liceul Academiei de Stiinte a Moldovei, pentru lucrarea „Lapte demachiant si sampon solid din produse naturale”, Dorin Prisacaru de la Liceul Teoretic „Nicolae Casu”, s. Chiscareni, r-nul Sangerei, pentru lucrarea „Biogaz – independenta energetica”.

Totodata, au fost acordate opt premii speciale a cate 500 de lei, oferite de catre institutiile de cercetare din cadrul ASM, alte departamente si ministere. Doua dintre cele mai ingenioase lucrari prezentate la concurs, au fost mentionate de AGEPI cu urmatoarele distinctii:

Cupa si diploma AGEPI a fost acordata elevului Magaleas Vadim, clasa a VIII-a, Gimnaziul din s. Sofia, r-nul Drochia, pentru ciclul de creatii tehnice: „Agregat pentru prelucrarea stiuletilor de porumb si razatoare asamblata pentru pregatirea hranei pentru animale”;

Diploma AGEPI a fost inmanata elevului Livadari Andrian, clasa a VIII-a, Liceul Teoretic „Universul”, s. Scoreni, r-nul Straseni, pentru ciclul de inventii in domeniul radioelectronicii. Ambele mentiuni au fost insotite de cate un premiu banesc, in marime de 1000 lei fiecare si au fost inmanate de catre Ion Tiganas, vicedirectorul general AGEPI.

De asemenea, in vederea sustinerii spiritului creativ al tinerilor inventatori, AGEPI a acordat elevilor participanti la concurs, care nu au beneficiat de mentiuni speciale, cate un premiu de incurajare in valoare de 100 de lei fiecare.

Editia curenta a Concursului a reunit 155 de elevi din toate raioanele republicii si a fost organizata in scopul de a sustine si stimula realizarea ideilor creative si ingenioase ale elevilor din tara noastra.