2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Au fost desemnati laureatii Concursului national „Cel mai bun elev inovator”

23.05.2012

Pe 19 mai curent, la Universitatea Academiei de Stiinte a Moldovei a avut loc festivitatea de premiere a laureatilor Concursului national „Cel mai bun elev inovator”, editia a V-a. Organizatorii concursului au fost Academia de Stiinte a Moldovei, Agentia pentru Inovare si Transfer Tehnologic, Universitatea Academiei de Stiinte a Moldovei in parteneriat cu Ministerul Educatiei si Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala.

La festivitatea de desemnare a laureatilor au participat: dl Mihai MOLDOVANU, Viceprim-ministru al Republicii Moldova, acad. Gheorghe DUCA, Presedinte al ASM (presedintele Juriului), acad. Teodor FURDUI, prim-vicepresedinte al ASM, m.c. Ion TIGHINEANU sidr. hab. Mariana SLAPAC, Vicepresedinti ai ASM, dl Roman CHIRCA, Director general al AITT, dr. Lilia BOLOCAN, Director general al AGEPI, m.c. Maria DUCA, Rectorul UASM, precum si reprezentanti ai Ministerului Educatiei, Ministerului Agriculturii si Industriei Alimentare, Ministerului Mediului, institutiilor academice, care au adresat mesaje de felicitare tinerilor inventatori.

La editia curenta au participat 70 de concurenti din 20 de institutii de invatamant preuniversitar din Republica Moldova (mun. Chisinau, Ungheni, Straseni, Falesti, Stefan Voda), care au prezentat 65 de lucrari. In rezultatul examinarii lucrarilor prezentate, Juriul, din componenta caruia au facut parte 3 experti ai AGEPI, a nominalizat urmatorii laureati ai Concursului republican „Cel mai bun elev inovator”:

-Premiul I – cupa, diploma si un premiu in valoare de 3000 de lei a fost acordat elevului Cibotari Gheorghe, clasa a XII-a,Liceul Teoretic „Universul” din s. Scoreni, pentru ciclul de lucrari „Dispozitiv anti-accident”, „Dispozitiv de dirijare, control si protectie anti-electrocutare a generatoarelor eoliene”, „Dispozitiv de reglare automata a pompelor de apa”, „Regulator automat al intensitatii luminii ( la automobile);

- Premiul II – cupa, diploma si cate un premiu in valoare de 2000 de lei a fost acordat pentru 2 lucrari – elevului Cretu Veaceslav, clasa a XII-a, Liceul Teoretic din s. Zimbreni, r-nul Ialoveni, pentru lucrarea „Motor termodinamic” si Pauliuc Gheorghe, clasa a XII-a, Liceul Teoretic „Nistor Vornicescu” din s. Lozova, r-nul Straseni, pentru lucrarea „Trike V4”;

- Premiul III – cupa, diploma si cate un premiu in valoare de 1000 de lei a fost acordat pentru trei lucrari urmatorilor elevi: Pereman Igor, anul II, Grupa SE-102, Colegiul de Microelectronica si Tehnica de Calcul, mun. Chisinau, pentru lucrarea„Metoda de alimentare a blocurilor administrative”, Tentiuc Daniel, clasa a X-a, Laboratorul „Electrofizica, mun. Chisinau, prof. Ursu Valeriu, pentru lucrarile „Circuit de protectie a prizei electrice” si „Circuit de blocare a telefonului pirat”; Mazare Valeriu, Caliman Alexandru, clasa a XII-a, Liceul Teoretic „Stefan Voda”, or. Stefan Voda, pentru lucrarea „EcoAlert – sistem electronic de monitorizare a starii mediului”.

Au mai fost acordate, de asemenea, 22 premii speciale precum si alte mentiuni din partea autoritatilor publice din republica, institutiilor si organizatiilor din sfera stiintei si inovarii, parcurilor stiintifico-tehnologice.

AGEPI a acordat o Cupa si doua Premii speciale in valoare a cate 500 de lei - elevului Coman Cristian, clasa a XI-a, Laboratorul „Electrofizica”, prof. Ursu Valeriu din Chisinau, pentru lucrarea „Sistem automat de dirijare a farurilor” si elevului Berzoi Dumitru, clasa a XI-a, Liceul ASM din Chisinau, pentru lucrarea „Dispozitive originale cu LED-uri pentru studierea autoinductiei si redresorului de curent alternativ”.

Pentru detalii privind premiile acordate in cadrul evenimentului accesati: http://www.aitt.md/noutati

Concursul „Cel mai bun elev inovator” este organizat al 5-lea an la rand cu scopul de a sustine si stimula ideile creative si ingenioase ale tinerilor 

(Foto:Eugenia Tofan, ASM)