2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Atelier de lucru “Rolul proprietății intelectuale în dezvoltarea unei afaceri de succes”

07.06.2021

Pe 4 iunie curent, a avut loc, în format online, un atelier de lucru cu genericul “Rolul proprietății intelectuale în dezvoltarea unei afaceri de succes“. Evenimentul, organizat de către Asociația de cultură juridică Henri Capitant Moldova în parteneriat cu Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), ODIMM și Alianța Franceză din Moldova, a fost realizat în cadrul proiectului Jean Monnet Support to Associations in European Integration and Intellectual Property Protection Studies/EUPROIN, implementat cu suportul programului Erasmus+ al Uniunii Europene. La seminar au participat reprezentanți ai autorităților publice și ai mediului de afaceri.

În deschiderea evenimentului online, Viorel Iustin, Director general al AGEPI, a menționat că: „Agenția, în comun cu alte instituții ale statului, depun eforturi maxime în promovarea domeniului proprietății intelectuale și explicarea avantajelor protecției obiectelor de proprietate intelectuală, cum ar fi invențiile, mărcile, designul industrial, indicațiile geografice și denumirile de origine, în promovarea și dezvoltarea unei afaceri de succes. Multe dintre companiile mici şi mijlocii au puţine informaţii despre proprietatea intelectuală şi cum aceasta poate să conducă la transformarea ideilor în produse. Proprietatea intelectuală este nu numai un instrument puternic pentru supravieţuire, dar contribuie şi la dezvoltarea unei companii. Astfel, antreprenorii trebuie să fie conștienți că un produs de marcă protejată, ambalat corespunzător, le va asigura stabilitate și prioritate în mediul concurențial, precum și fidelitate în rândul consumatorilor. Proprietatea intelectuală poate oferi o valoare adăugată produselor și serviciilor, inclusiv celor destinate exportului.”

În cadrul evenimentului, participanții au avut oportunitatea de a se conecta la un mediu interactiv și de a adresa întrebări raportorilor, printre care specialiști din cadrul AGEPI cu o vastă experiență în  domeniile abordate: Natalia Mogol, expert-cheie în cadrul proiectului Jean Monnet EUPROIN, - Director general adjunct al AGEPI, și Andrei Moisei, consultant principal, Secția comunicare și instruire, Direcția comunicare și relații internaționale din cadrul AGEPI. Specialiștii Agenției au informat participanții cu referire la rolul proprietății intelectuale în sporirea competitivității întreprinderilor pe piața internă și externă.

Atelierul de lucru a avut drept scop ridicarea nivelului de înțelegere  și conștientizare a rolului  proprietății intelectuale pentru dezvoltarea întreprinderilor, dar și pentru integrarea și creșterea economică a țării.